Hirtelen beszüntette az üzemeltető alapítvány a németországi Ju-52-es oldtimer repülőgép sétarepüléseit, mert a Lufthansa felfüggesztette a támogatást. A felek közlése szerint vizsgálják a matuzsálem további felhasználásának lehetőségeit.

Több mint nyolcvan éves, 1936-os gyártású az a Junkers Ju-52-es oldtimer repülőgép, amely egy németországi alapítvány üzemeltetésében sétarepüléseket teljesít, légibemutatókra jár. A repüléseit azonban most felfüggesztették, mert a támogató Lufthansa megszüntette a finanszírozást – írja az aero.de portál.

Forrás: Lufthansa Ju-52 – Facebook

A DLBS alternatívákat keres, a Lufthansa pedig arról tájékoztatott, hogy jelenleg vizsgálják a gép jövőbeni használatának módjait, döntés még nem született. Az alapítvány Facebook-oldalán azt írta, hogy szintén gondolkodnak az üzemeltetési lehetőségeken.

A légitársaság szerint a Ju-52-es fenntartása nagy költségekkel járt, de egy informátor úgy fogalmaz: egy A380-as kitérő reptéren való leszállása többe kerül, mint amennyi az oldtimer üzemeltetésének egész éves támogatása volt.

A Deutsche Lufthansa Berlin-Stiftung (DLBS) üzemeltetésében lévő matuzsálemen 2016 második félévében nagy felújítást végeztek, akkor egy szakember azt mondta: ezzel a századik születésnapján is repülőképes marad a Ju-52-es.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emlékezetes, hogy tavaly Svájcban lezuhant egy sétarepülésekre is használt Ju-52-es, húsz halálos áldozatot követelve, a hatóságok pedig repülési tilalmat rendeltek el a típusra, mert szerkezeti problémákat mutattak ki a roncsok vizsgálata során.