Saját honlapján tett közzé tájékoztatást az USA Közlekedésbiztonsági Ügynöksége a titkos légiutas-megfigyelésekről. E szerint saját tapasztalataik és különböző információforrások alapján dolgoznak, tiszteletben tartva az állampolgári jogokat, minisztériumi felügyelet alatt.

Egy titkos akcióban az USA légimarsalljai a reptereken és a repülőgépek fedélzetén megfigyelik az embereket, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség, a TSA most a nyáron vihart kavart ügyről nyilvánosságra hozott néhány részletet – írja az International Airport Review.

A hivatal szerint a jogokat tiszteletben tartva, hírszerzési információk és a tapasztalataik alapján választják ki a követendő személyeket, és rendre eltávolítják a megfigyelési listákról azokat, akik nem bizonyulnak kockázatosnak.

Titkosszolgálati információk és tapasztalatok alapján végzi a hatóság az utasok követését (Fotó: JFK Airport)

A Quiet Skies (Csendes Égbolt) elnevezésű program célja, hogy a felgyűlt tapasztalatok alapján megelőzzenek különféle, a repülést veszélyeztető cselekményeket, nem feltétlenül csupán terrortámadásokat.

Az alkotmányossági kérdésekre reagálva hangsúlyozták, hogy tiszteletben tartják az állampolgári és emberi jogokat, a magánélethez fűződő jogot és szabadságjogokat, a belső szabályaikat és a programot a Belbiztonsági Minisztérium felügyeli.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A TSA tagadja azokat a vádakat, hogy csak bizonyos fajú és vallású embereket helyezne fókuszba. A titokban utazó légimarsallok a tapasztalataik, a képzésük, illetve hírszerzési és egyéb, a hivalatba kerülő saját információk alapján végzik a megfigyeléseket, a központból érkező jelzések alapján dolgozva.