Nyikolaj Livencev orosz kereskedelmi tanácsossal készített interjút a Figyelő hetilap. A tanácsos elmondása szerint még mindig napirenden van egy új orosz-magyar kooperációban megvalósuló légitársaság beindítása, bár konkrét döntésekről, előrelépésekről még nem tudott beszámolni.

A tanácsos jelezte, hogy előzetes konzultációk folynak az orosz-magyar légitársaság megalakításáról – amely érdekli az orosz felet -, „de korai lenne bármiféle eredményről beszélni”.

Tekintettel Magyarország és az orosz régiók bővülő gazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolataira, a tanácsos célszerűnek tartaná a közvetlen légi összeköttetés kiépítését – charter, vagy menetrend szerinti járatokkal Moszkván kívül (amit lefed a Wizzair és az Aeroflot) például Szentpétervárral, Kazannyal, Rosztov-na Donu-val.

Az szóban forgó orosz-magyar légitársaság orosz gyártmányú regionális SSJ-100-as gépekkel repülhetne.

Az S7 orosz légitársaság másokkal együtt charter járatokat üzemeltet a Balaton-térségbe a sármelléki repülőtérre – emlékeztetett cikkében a lap.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

SSJ-100-as Ferihegyen a Szuhoj repülőgépgyár évfordulós festésében. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

SSJ-100-as Ferihegyen a Szuhoj repülőgépgyár évfordulós festésében. (Fotó: AIRportal.hu)


Új nemzeti légitársaságról tárgyalt az NFM és a Szuhoj

Egy február elején felröppent hír nagy meglepetést keltett Magyarországon, miszerint egy új magyar nemzeti légitársaság alapításáról tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékese és az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselője.

A tervek szerint a gyártó repülőgépeket és pénzt is adna a légitársaság létrehozásához. Bár február óta érdemi előrelépés az ügyben nem történt, vagy nem került nyilvánosságra, de úgy tűnik az oroszok még nem tettek le a tervükről: Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter május végi kijelentése szerint Oroszország továbbra is mérlegeli egy magyar-orosz légitársaság létrehozását.