Nyáron újraindulhatnak a tárgyalások Szerbia és Oroszország között az Air Serbia Szuhoj Superjet-vásárlásáról az orosz miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint.

Az Ex-Yu Aviation cikke szerint Jurij Boriszov beszélt a tárgyalások folytatásának szándékáról: nyolc Szuhoj Superjet 100-asról egyeztetnének a felek.

Boriszov szerint az Air Serbia lízingbe kaphatja meg a regionális, rövid-közepes hatótávolságú orosz gyártású keskenytörzsű repülőgépeket. A tárgyalások azért nem indulhatnak el most rögtön, mert Szerbiában áprilisban választásokat tartanak, így a mostani kormányzattal már nincs értelme alkudozni.

Ezért az oroszok az új szerb kabinet megalakulása után, június környékén terveznek újra egy asztalhoz ülni a kormány és az Air Serbia illetékeseivel.

Mint arról beszámoltunk, egy hasonló szerződés lehetősége már 2019 októberében is felvetődött Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hivatalos látogatása alkalmával, de a jelek szerint akkor megrekedtek az egyeztetések. Ennek ellenére Vlagyimir Putyin elnök decemberben is arról beszélt, hogy az orosz ipar kész részt vállalni a szerb nemzeti légitársaság flottájának modernizálásában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Ebbe a szerbek közben önerőből is belekezdtek, idén négy új repülőgép átvételét tervezik a járathálózat nyári bővítéséhez. Két használt Airbus A319-es áprilisban, két ATR 72-es turbólégcsavaros repülőgép pedig várhatóan májusban csatlakozik a flottához.

A Superjetet gyártó, az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorcium (UAC) égisze alatt működő Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) javító-karbantartó bázist is létesítene Belgrádban. Ehhez a Jat Tehnika nevű cégnek már meg is van az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által megkövetelt tanúsítása, amivel a kontinensen elsőként végezhet el bármilyen karbantartást az orosz típuson.

Az Air Serbia számára befogadóképesség szempontjából ideális lenne az SSJ-100-as: a mintegy 90-100 fős befogadóképességével az ATR 72-esek és az Airbus A320-as típuscsaládba tartozó gépek között helyezkedik el. Ezzel együtt olcsón be is szerezhető, mert a gyártó SCAC ezzel (is) igyekszik feljebb tornázni az évek óta rossz eladási számokat.