Kudarcba fulladtak a tárgyalások a Scandinavian Airlines (SAS) és a pilótákat képviselő szakszervezetek között, ezért a járatok felét és naponta akár harmincezer utast érintő sztrájk kezdődik a túlélésért küzdő skandináv légitársaságnál.

A hétfői határidőig nem sikerült megállapodnia a SAS táragyalóinak a légitársaság pilótáit képviselő szakszervezetekkel a bérekről és a munkafeltételeket is tartalmazó kollektív szerződésről, így megkezdődik a már korábban bejelentett, de kétszer is elhalasztott sztrájk a cégnél.

Mivel a svéd, dán és norvég pilóták jelentős része tagja a szakszervezeteknek, a cég arra számít, hogy a munkabeszüntetés a járatok felét és naponta mintegy 30000 utast érint.

Fotó: AIRportal.hu

A regionális leányvállalatok, a SAS Link és SAS Connect járatai menetrend szerint közlekednek.

Anko van der Werff, a SAS vezérigazgatója szerint a pilótaszakszervezetek meggondolatlan magatartása veszélyezteti a kritikus helyzetben lévő légitársaság jövőjét, és több ezer dolgozó munkahelyét teszi kockára. A cég folytatja a tárgyalásokat, hogy a lehető leghamarabb véget vessen a munkabeszüntetésnek, mert egy elhúzódó sztrájk súlyos pénzügyi és likviditási hatásokkal járhat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság a SAS Forward elnevezésű programjában törekszik az átalakulásra, amelynek része egy jelentős költség- és fizetéscsökkentés, de a pilóták szakszervezetei az ellen is tiltakoznak, hogy a cég munkaerő-közvetítőkön keresztül toborozzon és alkalmazzon személyzetet az alacsonyabb költségszinten üzemelő üzletágak, a SAS Link és a SAS Connect számára.