Az Air France–KLM-csoport az erős év végi teljesítménye révén profittal zárta 2022-t, tervei szerint idén tavasszal visszafizeti a francia és holland államtól a járvány idején felvett hitelt.

A vállalat lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a december 31-én végződött pénzügyi évet 26,3 milliárd euró árbevétellel zárta a francia-holland légitársasági csoport, ez 84 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest.

Az eredményhez hozzájárult, hogy a tavalyi utolsó negyedévben rekord mértékű, 7,1 milliárd euró bevétel keletkezett, az év utolsó időszakában soha ekkora bevétele nem volt a cégnek.

Az adózás előtti eredmény 3,6 milliárd euró nyereséget mutatott, amely négyszerese a 2021-es szintnek. Ezek után a vállalat működése ismét nyereségessé vált, az éves, adózás utáni eredmény a tavalyi 3,2 milliárd eurós veszteség után 744 millió euró profitot mutat.

Forrás: Air France – KLM

A vállalatcsoport tervei szerint idén áprilisra visszafizeti a francia és holland államtól a járvány ideje alatt kapott, és még fennmaradó hitel teljes összegét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France–KLM-csoport légitársaságai (Air France, KLM, Transavia) 83,3 millió utast szállítottak 2022-ben, a járatok átlagos töltöttsége 84 százalék volt, 25 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Előrejelzésében a vállalat azzal számol, hogy az idei év egészében a járvány előtti szintre emelkedik a felkínált kapacitás, de a Transavia a 2019-eshez képest további 35 százalékkal növeli majd az elérhető ülőhelyek számát.

Benjamin Smith, a cégcsoport vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, a koronavírus omikron variánsának terjedése, az orosz-ukrán háború, az inflációs környezet és a nyári időszakban tapasztalt üzemelési nehézségek ellenére sikerült nyereséggel zárni 2022-t. „Emellett nagy figyelmet fordítottunk a cég átalakítására is, hogy erősebbé, ellenállóbbá tegyük a vállalatot, fenntarthatóbbá tettük a működést, folytatjuk a flottamodernizációt és a fenntartható kerozin vásárlását” – tette hozzá.