Harmincmilliárd USA-dollárból alapítana a királyság még egy nemzeti légitársaságot, amely az Emirates és a Qatar Airways versenytársaként a globális átszálló forgalomra építene.

A rijádi bázisú céget, amelyre Mohamed bin Szalmán trónörökös is áldását adta, a RIA elnevezést kapna az Arabian Business üzleti lap értesülése szerint.

A gazdasága diverzifikálása és az olajfüggőség csökkentése érdekében a turizmusát óriási befektetésekkel fellendíteni kívánó királyság célkitűzése szerint a vadonatúj légitársaság példa nélküli fejlődéssel az Emirateshez képest negyedannyi idő alatt érné el a dubaji cég méretét.

Szaúd-Arábia a következő nyolc évben legalább 100 milliárd dollárt tervez befektetni a légiközlekedésbe és turizmusfejlesztésbe, 2030-ra évi 100 millió külföldit szeretne fogadni.

Az ország emellett az Egyesült Arab Emírségekkel versenyben nemzetközi légiközlekedési és logisztikai csomóponttá kíván válni, 2030-ra 30 millióra növelné a nemzetközi tranzitutasok számát. Ez tízszerese a 2019-ben elért értéknek, amelynek 60 százaléka a közel-keleti térségből érkező utasokat jelentett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A lapnak nyilatkozó források szerint ehhez a startup-légitársaságnak több mint 150 útvonalat kellene majd üzemeltetnie világszerte, ehhez pedig szükség is lenne a királyság állami befektetési alapjának 30 milliárd dolláros tőkeinjekciójára.

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy a szaúdiak amerikai, európai és közel-keleti légitársaságok jelenlegi és korábbi vezetőit keresték meg fejvadászok közreműködésével, azonban eddig egyetlen esélyes jelölt sem vállalta el a hatalmas kihívást jelentő feladatot.

Az új légitársaság a meglévő, dzsiddai központú Saudia, illetve az országban már létező fapadosok mellett működne.

Júliusban a szaúd-arábiai állami befektetési alap elindította a saját repülőgép-lízingcégét, amelynek első ügyfele, a rijádi központú Flynas 12 darab A320neo gépet vett bérbe, azonban az AviLease tervezi a kilépést a globális piacra is.

Amint korábban megírtuk, a Wizz Air is kacsintgat a szaúdi piac felé, a légitársaság idén májusban írt alá szándéknyilatkozatot Szaúd-Arábia kormányának beruházásokért felelős minisztériumával arról, hogy megvizsgálják az ország légiközlekedésének fejlesztési lehetőségeit.

A légitársaság júniusban pedig bejelentette, hogy három bázisáról, Bécsből, Rómából és Abu-Dzabiból indít járatokat Dammám repülőterére ősszel, augusztus végén pedig három szaúdi városba összesen húsz útvonal megnyitását jelentette be a fapados, köztük januártól Budapestről Rijádba és Dzsiddába, áprilistól pedig Dammámba.

Amint akkor beszámoltunk róla, Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, hogy a cég befektethet a királyságban, azaz nem csak egy oda repülő külföldi légitársaságként lenne jelen.

A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a lehetőségek között szerepel egy helyi Légi Üzemeltetői Engedéllyel (AOC) rendelkező leányvállalat, vagy – a Wizz Air Abu Dhabihoz hasonlóan – vegyesvállalat megalapítása is, ám erről konkrétumokat nem árult el a Váradi. Így akár belföldi járatokat is teljesíthetne a cég a 36 milliós országban, valamint hozzáférést kapna olyan nem liberalizált, elsősorban keleti piacokhoz, amelyekkel a királyságnak bilaterális légügyi egyezményei vannak.