Ötvenegy repülőgéppel csökkenti flottáját jövő év végéig az Easyjet, és dolgozóinak 30 százalékát is elbocsátja.

Az Easyjet 302 repülőgépes flottával tervez a jövő év végére: a brit diszkont közleménye szerint az újak átvételének elhalasztása és a lízingelt példányok korábbi kivonása után 51 repülőgéppel kevesebbet üzemeltet majd a válság előtt tervezetthez képest.

A 302 gép között 3-4 százaléknyi tartalékkal kalkulál a cég, ezekhez nem rendelnek személyzetet.

A légitársaság a dolgozók számának 30 százalékos csökkentéséről, mintegy 5000 fős leépítésről kezd tárgyalásokat a munkavállalókkal, és a nem létfontosságú beruházásait is leállítja.

Johan Lundgren vezérigazgató (Fotó: easyJet)

Az Easyjet már áprilisban bejelentette, hogy a 2020-2022-re ütemezett 24 gép átvételének elhalasztásáról állapodott meg az Airbusszal, de az alapító-résztulajdonos kirohanásai és a felsővezetés ellen irányuló támadásai ellenére nem mondott le megrendelést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Stelios Haji-Ioannou még jutalmat is felajánlott azoknak az Easyjet- vagy Airbus-alkalmazottaknak, akik korrupcióra utaló információval, vagy bizonyítékkal szolgálnak a géprendelésekkel kapcsolatban, hogy így áshassa alá az újabb Airbus repülőgépek átvételét.

A most nyilvánosságra hozott takarékossági intézkedéseket a légitársaság pénzügyeinek hosszú távú egyensúlyban tartása érdekében hozta meg a menedzsment. Bár a március végén teljesen leállított járatok június 15-től fokozatosan újraindulnak, az utasok számának lassú növekedésével számol a vállalat vezetése.

A szeptember 30-án záruló harmadik negyedévre az Easyjet úgy számol, hogy csak a járataik 30 százaléka tud közlekedni, Johan Lundgren vezérigazgató szerint a kereslet csak három év múlva érheti el újra a 2019-es szintet.

A cég annak megfelelő ütemben indítja újra a járatait, ahogy a kormányok feloldják az utazási korlátozásokat, és elkezd növekedni a kereslet.

A légitársaság lízingcégekkel is tárgyal, hogy repülőgépeinek eladásával és azok visszabérlésével jusson 614-798 millió dollár szabad forráshoz, emellett minden eszközzel próbálja csökkenteni a költségeit, megőrizni a likviditását.