A japán tulajdonú SMBC Aviation Capital felvásárolja az írországi központú Goshawk Aviationt, a 6,7 milliárd USA-dollár értékű üzlet következő félévben várható lezárásával a második legnagyobb lízingcég jön létre.

A Goshawk felvásárlásával 176 repülőgép kerül át a japán SMBC-hez, amelynek flottája így 709 darabra nő, ügyfélköre pedig 24 új klienssel bővül. A két vállalat eszközeinek összértéke 37 milliárd dollár fölött lesz.

Az ír lízingcég orosz bérlőknél ragadt hat repülőgépe nem része az üzletnek.

A Reuters beszámolója szerint a meglévő géppark mellett az SMBC átveszi a Goshawk Airbus- és Boeing-megrendelésállományát is, így további 261 A320neóval és 737-essel bővül majd.

Grafika: Airbus

A japán érdekeltségbe tartozó lízingcég továbbra is a leginkább keresett típusokhoz tartozó, fiatal példányokból álló flotta fenntartására helyezi a hangsúlyt, a portfólióban nagy többségében keskenytörzsű gépek lesznek, az egyesített cég központja az írországi Dublinban működik majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Goshawk két részvényese, a hongkongi NWS Holdings és a Chow Tai Fook Enterprises jóváhagyták a 6,7 milliárd dollár értékű tranzakciót, amelynek lezárása a második félévben várható. Ezzel folytatódik a piaci konszolidáció a lízingcégek piacán, a megrendelés-állományt tekintve is: a világ második legnagyobb lízingcége jön létre az ügylettel a repülőgépek száma alapján, a GECAS lízingcég tavalyi felvásárlásával stabil első helyen lévő AerCap mögött, megelőzve az eddigi második, írországi székhelyű Avolont.