Gurulás közben összeütközött az Asiana Airlines Airbus A330-asa a Turkish Airlines egyik A321-esével az isztambuli Atatürk repülőterén. 

Gurulás közben sodorta el a Turkish Airlines Airbus A321-esének függőleges vezérsíkját az Asiana Airlines Isztambul-Szöul járatát teljesítő A330-300-as jobb oldali szárnya.

A HL7792 lajstromjelű gép éppen felszálláshoz gurult, amikor a gép jobb szárnyának vége elsodorta a gurulóút melletti állóhelyre feltehetően beállásra várakozó TC-JMM lajstromjelű Airbus A321-es függőleges vezérsíkját, amely ennek következtében teljesen letört.

Az első információk még arról szóltak, hogy a Turkish repülőgépét éppen hátratolták, azonban az idő közben nyilvánosságra került videóban az látszik, hogy az A321-es állóhely középvonalán várakozik és még nem gurult be teljesen az állóhelyre. Feltehetően a Turkish repülőgépe azért állt meg az állóhelyre történő begurulás közben, mert nem működött a számára kijelölt állóhely automata beállító rendszere.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

BREAKING NEWS: Video shows moment of impact between Asiana Airlines Airbus A330 and Turkish Airlines A321 at Istanbul Ataturk International Airport. Credits kokpit.aero

Közzétette: Lebanese Plane Spotters – 2018. május 13.

A reptéri tűzoltók az esemény bejelentése után a helyszínre vonultak, ahol a biztonsági okokból több vízsugárral is locsolni kezdték az A321-est.

A balesetben személyi sérülés nem történt, és tűz sem keletkezett, ugyanakkor a Turkish Airlines repülőgépében súlyos, több millió dolláros kár keletkezett, és valószínű hogy az Asiana gépe sem úszta meg sértetlenül.

A hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását, azt nem tudni, hogy a Turkish A321-ese miért nem állt be megfelelően az állóhelyre és az Asiana személyzete hogy kaphatott így engedélyt a gurulásra.