Ötven Boeing 737 MAX 8 megrendeléséről állapodott meg a Norwegian az amerikai gyártóval, a skandináv fapados 2025 és 2028 között veszi át a repülőgépeket.

A légitársaság közleménye szerint az 50 példány kötelező érvényű megrendelése mellett további 30-ra opciót szerez, a szerződést június végéig írják alá erről, „kedvező feltételekkel”. A megállapodás rendezi a légitársaság és a gyártó közötti, a 737 MAX típus repülési tilalma, valamint a 787 Dreamliner gépek korábbi műszaki gondjai miatti összes vitás kérdést és kártérítési ügyet.

A 2025-től 3 év alatt érkező új generációs keskenytörzsű gépeket főleg a régebbi Boeing 737-800-asok cseréjére, kisebb részben pedig a flotta bővítésére használják majd.

Az üzemanyag-takarékos, alacsonyabb károsanyag-kibocsátású, új generációs típus jól illeszkedik a vállalat hosszútávú flottafejlesztési stratégiájához, és alkalmas a mostani és tervezett útvonalhálózat kiszolgálására a közlemény szerint.

A Norwegian a csődeljárás előtt már üzemeltetett 18 darab Boeing 737 MAX 8 repülőgépet, és ezen felül még 92 példányra volt megrendelése, ám a típus repülési tilalma és a légitársaság átszervezése során megvált a gépektől, valamint megrendeléseit is törölte. Tavaly év végén újra MAX-üzemeltető lett, két példányt vett át egy lízingcégtől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A low-cost légitársaság az idei nyári időszakban 70 gépes flottával üzemel, amelyben nagyrészt 737-800-asok teljesítenek szolgálatot a bérelt néhány MAX 8-as és Airbus A320-as mellett, a tervek szerint a jövő nyári időszakban pedig még 15 lízingelt 737 MAX érkezik a flottába, amely ezzel 80 példányra bővül.

Forrás: Boeing