Mintegy 120 ezer jüan (5 millió forint) pénzbüntetésre ítélte a kínai bíróság azt az utast, aki jó szerencse reményében tavaly aprót dobott a Lucky Air Airbus A320neójának hajtóművébe.

Az esetről mi is beszámoltunk, a férfi 2019 februárjában a Lucky Air 9960-as, Angingból Kunmingbe tartó járatát teljesítő, akkor éppen két hónapos Airbus A320neójának bal oldali hajtóművébe dobott pár jüannyi aprót, hogy szerencsét hozzon neki az utazás során.

Az esetre úgy derült fény, hogy az egyik karbantartó pénzérméket talált a hajtóműnél a betonon, majd a személyzet kikérdezte az utasokat. A 28 éves Lu Csao nevű férfi jelentkezett is, a rendőrök őrizetbe vették, és 10 napot börtönben töltött cselekedetéért.

A kép illusztráció, a Lucky Air egy régebbi A320-asát ábrázolja. Fotó: Lucky Air

A South China Morning Post szerint az ítélet most vált publikussá, bár azt már júliusban meghozták. A férfi először utazott repülőgépen, ezért is dobott pénzérmét a gép hajtóművébe. Az átvizsgálás miatt a járatot törölni kellett. Az utasokat át kellett foglalni egy másik járatra, sőt, szállást is biztosítani kellett, a Lucky Air szerint 123 ezer jüan káruk keletkezett.

A férfi azt mondta, nincs elég pénze arra, hogy a légitársaságot teljes mértékben kártalanítsa, de ezt a bíróság nem vette figyelembe, az eljárás díját viszont megfelezte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első kínai pénzdobálós esetről 2017-ben számoltunk be, akkor a China Southern Airbus A320-asának hajtóművébe dobott aprót egy idős nő, szintén babonából.