Perrel fenyegette meg Irán a Boeinget azért, mert a Donald Trump amerikai elnök által kezdeményezett gazdasági szankciók miatt visszamondták a géprendelést. 

A Press TV szerint Taqi Kabiri parlamenti képviselő, a törvényhozó testület gazdasági bizottságának tagja azt mondta, Teherán egy nemzetközi jogi szervezet előtt lefolytatandó bírósági perben szeretné felbontani szerződését a chicagói székhelyű gyártóval.

Mint fogalmazott, már a legelején olyan erős biztosítékokat kellett volna adnia a Boeingnek, amelyek garantálják, hogy nem lépnek ki a megállapodásból. Hozzátette: ettől függetlenül az amerikai kormány által bejelentett intézkedések nem fogják megváltoztatni elkötelezettségüket és nem “fog fájni” nekik.

Képünk illusztráció. Forrás: Airbus

Az Egyesült Államok augusztus 6-ával tiltotta meg a kereskedelmi repülőgépek értékesítését Iránnak azzal, hogy visszavonta exportengedélyét. Ez a lépés az Airbust is érinti, mert számos alkatrész az Egyesült Államokban készül. Az Unió azonban azt kérte az USA-tól, hogy tegyenek kivételt egyes európai cégekkel, így a légiipari beszállítókkal, energetikai, gyógyszeripari és egyéb társaságokkal is. A kérelmet az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és az Európai Unió miniszterei jegyzik.

Arról nincsenek információk, hogy a június 4-én keltezett levélre érkezett-e, és ha igen, milyen válasz az Egyesült Államoktól.

Farzenah Sharafbafi, az Iran Air vezérigazgatója azt mondta, az augusztusban életbe lépő tiltásig várhatóan 11 új Airbust és ATR regionális gépet tudnak átvenni. Korábbi adatok szerint a Boeing eddig egyetlen repülőgépet sem szállított Iránnak a korábban megkötött nagy darabszámú megrendelésből, az Airbus pedig csak néhány repülőgépet adott át az Iran Air korábbi óriásrendelésébőlA321-es és A330-as típusokból. A francia-olasz ATR azonban már több regionális repülőgépet átadott a légitársaságnak.

Az Airbus 100, a Boeing pedig 80 gépes rendelést kénytelen az Egyesült Államok gazdasági szankciókat tartalmazó intézkedéscsomagja miatt visszamondani.