Jogerősen pert nyertek a Malév Zrt. f.a. dolgozói állammal szemben, így hat évvel az állami légitársaság megszűnése után pénzükhöz juthatnak a dolgozókírta cikkében a Napi.hu.

A lap információi szerint, a Fővárosi Ítélőtábla a szerdán kihirdetett jogerős határozatában kimondta, hogy ki kell fizetni az alkalmazottaknak és pilótáknak az elmaradt munkabérüket és a jogosan járó végkielégítést is, ami több mint kétmilliárd forintot tesz ki.

Az ítélőtábla döntését a Kúria még felülbírálhatja, de a felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó hatálya, az államnak most mindenképpen fizetnie kell.

A magyar állami légitársaság dolgozói a Malév 2012-es csődje után még megkapták a februári fizetésüket, a végkielégítésüknek viszont csak töredékét tudta törleszteni az állami bérgarancia alap. Ennek kimerítése után pedig nem fizettek nekik semmit, és azt sem közölték velünk, hogy összesen még mennyi pénz jár nekik.

A HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete így reagált a Napi.hu hírére

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Napi.hu híradása alapján, a MALÉV dolgozók Magyar Állam ellen indított perében, a Fővárosi Ítélőtábla mint II. fokú bíróság ítéletével kapcsolatosan a valóságnak csak részben megfelelő híradások láttak napvilágot 2018. 04. 11-én. A HUNALPA ezektől a téves és a közvéleményt félretájékoztató hírektől elhatárolódik és a tényszerű tájékoztatás érdekében az alábbiakat teszi közzé:

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék korábbi I fokú Ítéletét, miszerint

a Magyar Állam tartósan hátrányos üzletpolitikája vezetett a Malév fizetésképtelenségéhez és maradhatott fedezet nélkül közel 800 dolgozó járandósága is.

A Fővárosi Bíróság II. fokú jogerős ítélete alapján most csak közel 300 pernyertes Malév dolgozónak van lehetősége kártérítési pert indítani mely eljárásban vélhetően rövid idő alatt döntés születhet a ki nem fizetett munkabérek folyósításáról.

A HUNALPA a Malév dolgozók érdekeinek képviseletében, korábban kezdeményezte a peren kívüli megállapodást a NFM-nél, akkor sikertelenül, de miniszteri ígéretet kapott arra, hogy amennyiben a perben jogerősen megállapításra kerül az állami felelősség, a kormány megfontolja a megállapodás lehetőségét annak érdekében, hogy a dolgozóknak ne kelljen újabb költséges és időigényes eljárásban követeléseiket érvényesíteni.

Bízunk abban, hogy a Kormány a jogerős ítéletet elfogadva készen áll a megállapodásra, felgyorsítva a Malév dolgozók hat éve elmaradt járandóságainak kifizetését.