Egymillió aláírás összegyűjtését tűzte ki célul az ír fapados, amellyel a francia légtéren átrepülés akadályoztatása ellen akar tiltakozni.

A Ryanair hétfői sajtótájékoztatóján bemutatott statisztika szerint 2023-ban eddig egymillió utasuk volt érintett a francia légiforgalmi irányítók sztrájkjainak következtében, ennek 80 százaléka az országon csak átrepülő utas volt.

Az elmúlt 8 hétben többeket érintettek ezek a sztrájkok, mint tavaly egész évben, emiatt miatt 300 járatot töröltek, 6000 pedig késett – hangsúlyozta Eddie Wilson, a Ryanair vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Kitért arra is, hogy adataik szerint mindez több mint 1 millió kilogramm többlet üzemanyag elégetését okozta, így 4000 tonnával több szén-dioxid került a légkörbe.

A légitársaság álláspontja szerint a légiforgalmi irányítók sztrájkjainak a Franciaország légterén átrepülő járatokat nem szabadna érinteniük, csak az országba vagy onnan közlekedő és a belföldi járatokat, de ott is kellene lennie elfogadható minimális szolgáltatási szintnek.

Forrás: Ryanair

A Ryanair szerint az ország légterén átrepülő járatokon utazóknak semmi dolga a franciák munkaügyi problémáival, így az EU-nak nem szabadna engednie, hogy ők szenvedjék el a sztrájkok miatti késések és járattörlések hatásait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság úgy véli, hogy ezzel sérül az uniós polgárok egyik legfontosabb, a szabad utazáshoz fűződő joga.

Forrás: Ryanair

A légitársaság szerint abban az esetben, ha a franciák nem biztosítják az átrepülő járatok zökkenőmentes közlekedéséhez szükséges szolgáltatást, mint korábban Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban, az Eurocontrolnak kellene közbelépnie.

Álláspontjuk szerint a magas légtér légiforgalmi irányításának más országból történő ellátása technikailag lehetséges lenne, ám a megoldás jogi, repülésbiztonsági, műszaki, képzési és egyéb részleteire nem tért ki a cég képviselője.

Emellett felszólították az Európai Bizottságot is, hogy ültesse a tárgyalóasztalhoz a feleket, valamint arra, hogy a sztrájkokban való részvételt előzetesen be kelljen jelenteni.