Pilótahiba okozta a Cubana CU972-es járatát teljesítő, bérelt Boeing 737-200-as lezuhanását, a tavaly májusi katasztrófát egy ember élte túl.

A Reuters hírügynökség a kubai légiközlekedési hatóságok vizsgálatára hivatkozva azt írta, a 39 éves repülőgép katasztrófáját a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a pilóták reakciói, a súly- és súlypontszámítási hibái vezettek a tragédiához, amelyben 112 ember vesztette életét, köztük a pilóták is. Egyetlen utas azonban túlélte a balesetet.

A gépet a mexikói Damojh cégtől hajózószemélyzettel együtt bérelték, így a pilóták is mexikóiak voltak. A társaság egyébként a maradék két repülőgépét tavaly augusztus óta nem adta bérbe, a vállalatot érintő vizsgálat lezárultával minden szerződésüket felmondták. A Reutersnek nem sikerült elérnie a céget, így azt sem tudni, egyáltalán létezik-e még.

A Damojh nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, 2010-ben és 2013-ban is biztonsági okok miatt ideiglenesen visszavonták az engedélyét, 2017-ben pedig Guyanából tiltották ki ugyanilyen okok miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 972-es járat Havannából Holguinba közlekedett volna, de a főváros külső részén, Boyeros és Santiago de Las Vegas között lezuhant egy iskola és egy autópálya mellett, a központtól 20 kilométerre délre, a repülőtér közvetlen közelében. Egy szemtanú akkor azt nyilatkozta, hogy a repülőgép közvetlenül a felszállás utáni emelkedés alatt élesen jobbra dőlt, majd lezuhant és felrobbant.