A sztrájkok ellenére is rekord nyereséggel zárta a Lufthansa a 2016-os üzleti évet, a társaság adózott eredménye 1,7 milliárd euró lett.

Szinte alig telt el hónap 2016 második részében, hogy a Lufthansa pilótái, vagy légiutas-kísérői ne sztrájkoltak volna, a cég saját bevallása szerint több százmillió euróba került (pontosabban ekkora kiesést okozott) az akció. Ehhez képest a Lufthansa lapunkhoz eljuttatott közleményében rekord nyereségről számolt be.

A sztrájkok az utasforgalomra nem voltak túl nagy hatással, mivel az előző évben is voltak munkabeszüntetések, de az értékesítés árbevétele csökkent az előző évihez képest: az árbevétel 1,2 százalékkal 31,6 milliárd euróra mérséklődött, a forgalomból származó bevétel 3,3 százalékkal csökkent.

Korábbi közlése szerint a Lufthansával az elmúlt évben 109,6 millióan utaztak, 1,8 százalékkal többen, mint 2015-ben, a járatok átlagos töltöttsége 1,4 százalékponttal 79,1 százalékra mérséklődött. Ez részben annak is köszönhető a német cégcsoport 4,6 százalékkal növelte a kapacitásokat.

A Lufthansa üzemi eredménye ennek ellenére 40 százalékkal 2,1 milliárd euróra, az adózott eredmény pedig 4,6 százalékkal 1,7 milliárd euróra javult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


Ehhez az is hozzájárult, hogy a Lufthansa-csoport üzemelési költségei 5,3 százalékkal 31,7 milliárd euróra csökkentek. A légitársaságoknál a kerozinköltség 15 százalékkal, a személyi jellegű ráfordítások pedig 18 százalékkal csökkentek.

Üzletágakra lebontva kiderül, hogy a személyszállítás 43 százalékkal nagyobb, 2 milliárdos üzleti eredménnyel zárult annak ellenére,a kevesebb volt a bevétel. A logisztika 11,5 százalékkal romló árbevétellel és 64 milliós veszteséggel zárta a 2016-os évet. A repülőgépek karbantartása pedig még úgy is 8,5 százalékkal kevesebb, 2 milliárdos nyereséget hozott, hogy a bevétel 1 százalékkal több volt, mint 2015-ben.

A Lufthansa légitársaság 111 százalékkal 1,7 milliárd euróra javította üzemi eredményét, pedig 4,1 százalékkal kevesebb, 15,4 milliárd euróból gazdálkodhatott. A Swiss volt az egyetlen légitársaság, amelyik rontotta pénzügyi teljesítményét: 10,8 százalékkal 418 millió euróra csökkent a nyereség üzemi szinten. Jó évet zárt viszont az osztrák leányvállalat, az Austrian 64 millió eurót hozott a konyhára, 18,5 százalékkal többet, mint 2015-ben.

A diszkont formában működő Eurowings 8 százalékkal növelte az árbevételt és de még így is 90 milliós veszteséggel zárt üzemi szinten.

Erre az évre a Lufthansa a 2016-os képest némileg alacsonyabb kiigazított adózás előtti eredménnyel számol.