A finn légitársaság jövő tavasszal indítja újra tamperei és turkui járatait, de az ATR-ek mellett tavasztól buszokat is üzembe állít az útvonalakon.

A légitársaság közlése szerint a következő nyári menetrendi időszak kezdetétől, vagyis március végétől indulnak újra a Helsinki és Tampere, illetve Turku közötti járatok, amelyeket 2020 tavaszán függesztettek fel a járvány miatt.

Ezeket ugyan hatékonyan működő ATR 72-esek teljesítik, de az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás még így is magas a Finnairnek, ezért úgy döntött, hogy buszjáratokat is indít a helsinki repülőtérre. Ezek nemcsak a légikikötőkben, de a két vidéki város központjában is megállnak.

Fotó: Finnair

Repülőgéppel az út menetrend szerint 35 perc, amely a valóságban inkább a 25 perchez közelít, és a tamperei, turkui utasok döntő többsége korábban egyébként sem repülővel közlekedett a fővárosba.

Perttu Jolma, a Finnair járattervezési vezetője szerint az intermodalitásnak jelentős szerepe van a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, és lehetőséget szeretnének kínálni az utasaiknak, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Finnair a buszozást választóknak is biztosítja a csatlakozást Helsinkiben akkor is, ha fennakadás van az üzemelésben.

A turkui és tamperei légi járatokra már lehet jegyet foglalni, a buszos utazáshoz a légitársaság egyelőre keresi az üzemeltetőt, ezek a jegyek várhatóan 2022 tavaszán válnak elérhetővé, és csak helsinki csatlakozás esetén érhetők el.