A Turkish Airlines miután átvette első két Airbus A350-900-asát, megállapodott az európai gyárral a repülőgép-megrendelései átütemezéséről. Eközben sajtóértesülések szerint a légitársaság arról értesítette külföldi pilótáit, hogy fél évre fizetés nélküli szabadságra küldi őket.

Az eredeti tervekhez képest jelentősen később, de végül átvette első két Airbus A350-900-as repülőgépét a Turkish Airlines.

A török nemzeti légitársaság október 23-i tőzsdei közleményében jelentette be a Ch-Aviation szerint, hogy megállapodott az európai gyártóval a még át nem adott rendelésállomány átütemezéséről, amely így már megfelel a légitársaság jelenlegi lehetőségeinek pénzügyi és üzemelési szempontból is. Ugyanakkor a közlés azt nem részletezi, hogy a fennmaradó 23 darab A350-es és a 71 darab A321neo átadásának ütemezése miként alakul.

A Turkish 2018-ban 25 példányt rendelt az új generációs európai szélestörzsű típusból. Arról egyelőre nincs információ, hogy a légitársaság korábban aláírt 25 darabos Boeing 787-9 Dreamliner rendeléséből még hátralévő példányok átvételét is átütemezte-e.

Forrás: Turkish Airlines

Mindeközben nagy felzúdulást keltett, hogy a hírek szerint a légitársaság arról értesítette több külföldi állampolgárságú pilótáját, hogy november 1-től egyelőre jövő év május 1-ig, azaz legalább fél évre fizetés nélküli szabadságra küldi őket. A döntést fél év múltán felülvizsgálják a Bloomberghez eljutott belső levelezés szerint. A légitársaság hivatalosan nem kommentálta az értesülést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az intézkedés sajtóértesülések szerint akár több mint háromszáz nem török állampolgárságú pilótát is érinthet, akik nemcsak fizetést nem kapnak, de az egészségbiztosításukat sem fizeti a távollétük alatt a cég. Az érintett dolgozóknak mindössze arra lesz lehetőségük, hogy a légitársaság biztosította szabadjeggyel hazautazzanak Törökországból.

A Turkish Airlines még korábban jelentős fizetéscsökkentésről állapodott meg a pilótákat, légiutas-kísérőket és más területen dolgozó munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel annak érdekében, hogy ne kelljen senkitől megválnia.

A török légitársaság utasainak száma idén kétharmadával esett vissza, a cég 280 millió USA-dolláros veszteséget könyvelt el a második negyedévben.