A téli menetrendi időszaktól a légitársaságoknak a birtokukban lévő résidők felét kell majd használniuk ahhoz, hogy megtarthassák a repülőtéri leszállási jogosultságaikat.

Az Európai Bizottság határozatában azt írta, a Eurocontrol jelentése szerint az első félévben stabil volt Európa légiforgalma, amely a 2019-es szint átlag 38 százalékát érte el, javuló kilátások mellett. Az előrejelzések idénre a tavalyelőtti forgalom 50, jövőre 72 százalékával számolnak.

Forrás: Heathrow Airport

A körülményeket a légitársaságok önmaguk továbbra sem képesek kezelni, ezért a bizottság úgy döntött, hogy a résidőre vonatkozó szabályokat csak részben állítja vissza.

Eredetileg a résidők 80 százalékát kellett használni, hogy ne vesszenek el, ezt tavaly a járvány miatt függesztette fel a bizottság, most a téli menetrendi időszaktól 50 százalék lesz a határérték.

Vagyis a cégeknek a rendelkezésükre álló slotok minimum felét kell használniuk ahhoz, hogy megtarthassák őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szabály alkalmazásától egyébként többek között azért tekintett el az Európai Bizottság, mert így nem kellett az anyagi katasztrófával fenyegető krízishelyzetben drága “szellemjáratokat” repültetnie a járványhelyzet közepette a cégeknek csak azért, hogy megtarthassák a résidőket.

A bizottság 30 és 70 százalék közötti értékben határozhatta meg a minimum felhasználandó résidő arányát, a döntésben szerepet játszott, hogy az utasforgalom folyamatosan emelkedik, az oltási programok pedig jól haladnak, a téli időszakban már átlagosan a 2019-es forgalom 70 százalékára lehet számítani.

A légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) élesen kritizálta a döntést, lapunkhoz eljuttatott közleményében a szervezet azt írta, “köszönőviszonyban sincs a valósággal” a bizottság döntése. Úgy vélik, a testület nem vette figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek azt támasztották alá, hogy a légiközlekedési szektor törékeny helyzetben van, ezért jóval alacsonyabb minimum szintet kellett volna meghatározni.

Az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) viszont üdvözölte a döntést, szerintük ez a helyzet stabilizálódását és a kiszámíthatóságot szolgálja az oltási programok, és egységes utazási szabályok mellett.