Riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit kedd délelőtt egy Londonból Dohába, Katar fővárosába tartó repülőgép miatt, amely nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint egy DC-10 típusú repülőgép 10 óra után néhány perccel lépett be Magyarország légterébe.

Az Orbis MD-10-30F repülőgépe kedden délelőtt a Dunakanyar és Budapest között. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Orbis MD-10-30F repülőgépe kedden délelőtt a Dunakanyar és Budapest között. (Fotó: AIRportal.hu)

A repülőgép nem tért el a repülési tervtől, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi irányítással, ezért a NATO integrált légivezetési központja riasztotta a Magyar Honvédség készültségben lévő Gripenjeit.

A Gripenek elfogták, majd azonosították a repülőgépet. A civil repülőgép 10 óra 26 perckor rádiókapcsolatot létesített a Magyar Polgári Légiforgalmi Szolgálattal, majd folytatta útját Doha felé.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében megadott időpontban egyetlen DC-10 (pontosabban MD-10-30F) típusú repülőgép haladt át az ország felett. A Londonból Dohába tartó N330AU lajstromjelű McDonnell Douglas MD-10-30(F) gép egy repülő szemkórház, melyet egy non-profit szervezet, az ORBIS Flying Eye Hospital üzemeltet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép Szlovákia irányából lépett a magyar légtérbe Esztergomnál majd később Arad irányába repülve lépett ki Magyarország légteréből.