Mintegy másfélszeresére nőttek a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjak egy minap hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 60/2021. számú, december 22-én megjelent rendeletével módosította a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjról szóló 84/2011. NFM rendeletet 2022. január 1-től – szúrta ki a Repülési jogszabályfigyelő nevű Facebook oldal.

Az útvonalhasználati egységdíj mértéke 29,96 euróról  45,45 euróra emelkedett.

Ezt a Magyarország légterében repülő – áthaladó, érkező és induló –  járatok után fizetik a légitársaságok, a lerepült távolság függvényében.

Fotó: AIRportal.hu

A közelkörzeti egységdíj mértéke szintén markánsan, 229,93 euróról 377,28 euróra nőtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló járatok, valamint a Budapest közelkörzetben és Budapest Repülőtéri Irányító Körzetben végrehajtott műszer szerinti repülési szabályoknak megfelelően működő repülések után kell megfizetni.

A légtér-igénybevételi díj késedelmes fizetése esetén felszámított késedelmi kamat mértéke 9,67 százalékról 9,48 százalékra módosult.

A légtér-igénybevételi díjat annak kell megfizetnie, aki a repülés végrehajtása idején a légijármű üzemben tartója volt. Ha az üzemben tartó azonossága ismeretlen, a légijármű üzemben tartójának a légijármű tulajdonosát kell tekintetni, kivéve, ha bizonyítja, hogy más volt az üzemben tartó.