A hagyományosan minden évben Szliácson megrendezésre kerülő Slovak Internation Air Fest (SIAF) programja idén a tavalyihoz képest jóval kevesebb érdekességet tartogat, de mégis érdemes lehet néhány órás utazással ellátogatni a repülőnapra.

Különleges évfordulónak itt sincsenek híján, ugyanis száz éve alakult meg a Csehszlovák Légierő, ezt két utódszervezete, a cseh valamint a szlovák légierő közösen ünnepli.

A show mindkét napján tizenegy órakor négy szakaszos ünnepi áthúzást hajtanak végre a két légierő típusai.

Helyszín: Sliač Repülőtér

Időpont: Szeptember 1-2.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Távolság Budapesttől: 170km, két és fél-három óra autóút

Jegyár: 13 euró/fő/nap

Elsőnek két Blackhawk helikopter kíséretében egy szlovák Mi-17 szállítóhelikopter repül át a szliácsi bázis felett, utánuk egy-egy MiG-29 és L-39 kíséretében egy C27 Spartan szállítógép húz át alacsonyan.

Ezt követően külön-külön a két nemzet Airbus A319-esei húznak át MiG-29-esek, valamint JAS-39 Gripenek kíséretében.

A Szlovák Légierő minden típusa dinamikus bemutató formájában mutatkozik be, újdonságként a tavaly még csak statikus bemutatón látható Sikorsky UH-60 Balckhawk helikopter is demonstrálja képességeit szóló repülés formájában.

Tavalyhoz hasonlóan idén is látható lesz a spanyol F-18-as bemutatója (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Martin Kuterka, a híres szlovák MiG-29 pilóta demo repülése idén nem lesz látható, helyette két Fulcrum pirotechnikával színesített bemutatót tart majd.

Emellett Csehországból két oldtimer harci gép is látható lesz, egy második világháborús P-51D Mustang, és egy szovjet gyártású MiG-15 sugárhajtású szubszonikus vadászgép is.

Az igazán nagy érdekességet azonban sokan a statikus bemutatóknál találhatják meg idén, a Török Légierő két F-4 Phantom II-es vadászgépének formájában.

Aki a levegőben is szeretné látni és hallani az ikonikus típust, annak néhány nappal korábban is érdemes kiutazni, és letelepedni a légibázis kerítéséhez, a gépek augusztus 29-én kora délután érkeznek meg Sliacra.

Frissítés 2018.08.31.: A tegnapi nap folyamán a repülőnap honlapjára felkerült információk szerint szombaton és vasárnap is látható lesz a Német Légierő (Luftwaffe) Panavia Tornado gépének bemutató repülése. Ez azért érdekes, mert a németek szigorú szabályai miatt ritkán repülnek saját országukon kívül dinamikus bemutatót, különösen a korosodó Tornadokkal. Ez alól kivétel volt ugyan az idei Radom AirShow, de ott is csak az Eurofighter Typhoon mutatott be szólót.

A teljes program itt böngészhető, ugyanezen a honlapon elővételes jegyek is válthatóak mindkét napra.