Kiberbiztonsági kutatók sikeresen betörtek egy Boeing 757-es irányítási rendszerébe úgy, hogy a pilóták nem vették észre.

Fotó: Boeing

Robert Hickey, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumának nyomozója a Daily Mailnek azt mondta, a gép a futópályán állt Atlantic City repülőterén, amikor a hekkereknek sikerült behatolni az irányítási rendszerbe.

A 2016-ban végrehajtott sikeres támadás eredményeiről és részleteiről egy Virgina állambeli kíberbiztonsági konferencián számolt be Hickey. Elmondása szerint a betörés után távvezérléssel, egyedül tudta irányítani a repülőgép rendszereit úgy, hogy senki nem avatkozott közbe.

A betöréshez szokványos módszereket használt, amelyeket az utasbiztonsági ellenőrzésen is át lehet juttatni. Hickey rádiófrekvenciás kommunikációs eszközöket használt, de a részleteket titkosították.

Azt még megjegyezte, hogy a repülőgépeken a kódolás megváltoztatása, és a rendszerek cseréje egy évben és durván 1,3 milliárd dollárba kerülne.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing – amelynek szakembere jelen volt a sikeres betöréskor – a hírre reagálva közölte, valószínűtlen, hogy ez a sikeres támadás nagy fenyegetést jelentene a légitársaságok számára, és nem tárt fel súlyos kiberbiztonsági hiányosságokat sem a  757-es, sem bármelyik Boeing gép rendszerében. Már csak azért sem, mert a Boeing szerint a támadás során speciális módszereket használtak egy idősebb repülőgépen, amelyen nem a legfrissebb rendszerek futottak.

Fotó: Boeing