A Bombardier Learjet családjába tartozó könnyű üzleti gépeinek európai hatósági tanúsítási eljárása is sikeresen lezajlott. Az észak-amerikai piacon már csaknem egy éve forgalmazzák a típust, miután az FAA (Federal Aviation Administration) 2013. november 14-én adta ki engedélyét.

A Bombardier mostanában sok nehézséggel néz szembe a CSeries program kapcsán és ez kissé lelassította az üzleti repülőgépek körüli teendőket is, így az európai tanúsítási eljárás is leállt egy időre. A Learjetek végre sikeresen levizsgáztak, így elkezdődhet az európai értékesítés is.

A Learjet család két tagja a könnyű üzleti gépek piacán száll harcba a vevőkért, olyan vetélytársakkal szembe nézve, mint a Cessna Citation családja, vagy az Embraer Phenom sorozata.

Az üzleti repülőgépek gyártásában manapság szokásos összes hasznos tulajdonsággal rendelkeznek a Learjetek is, köztük az igen modern avionikával, amit a Garmin G5000 biztosít, a fly-by-wire rendszer és a homloküveg kijelzők is (HUD – Head Up Display) a 21. századi technológiát képviselik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Learjet 70-es impozáns háttér előtt. (Forrás: Bombardier Businnes Aircraft) | © AIRportal.hu

A Learjet 70-es impozáns háttér előtt. (Forrás: Bombardier Businnes Aircraft)


A korábbi Learjet 40/45 páros továbbfejlesztésével születtek meg a 70/75-ös ikrek, a fedélzeti rendszerek modernizálásán kívül új Honeywell TFE731-40BR típusú hajtóműveket kaptak és a szárnyak végére szerelt wingletek is a mai kor követelményeinek megfelelően alaptartozékká váltak.

A Learjet-duó típusai közötti eltérés nem túl nagy: a nagyobb 75-ös akár kilenc személyt is szállíthat egy-pilótás üzem mellett, a kisebb 70-es 7 fő szállítására alkalmas egy pilóta esetén. A gépek 860 km/órás maximális sebességre is gyorsulhatnak. A Learjet páros közös tulajdonságai a rövid fel- és leszállási úthossz és a közel azonos hatótáv teljesítmény is.

Észak-Amerikában eddig 8 Learjet 70-est és 22 Learjet 75-öst adtak át megrendelőknek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!