Egy Airbus A320-as pilótafülkéje ablakkeretének repedése miatt nem mindennapi feladatot végeztek el a magyar karbantartócég szakemberei.

Az egyik karbantartás alatt álló Airbus A320-as gépen különleges feladat adódott: a pilótafülke ablakkeretének repedése miatt az elem teljes cseréjét kellett végrehajtani. A feladat időigényes, és nagyon fontos a precizitás, az összetettsége miatt pedig nem mindegyik repülőgép-karbantartó cég vállal ilyen munkát. A hiba nem gyakori, de az Aeroplexnél tavaly is előfordult hasonló munka.

A repülőgép-karbantartásnak szinte mindig része a szerkezetjavítás. A leggyakoribb hibák, amelyekkel a szakemberek találkoznak, egyebek mellett a korrózió és a repedés. Minden ilyen feladat más és más, hiszen a repülőgépek is különböző állapotban érkeznek: kor, igénybevétel, esetleg ismert típushibák függvénye, hogy mekkora beavatkozást igényelnek.

Ennél az esetnél a pilótafülkét szó szerint teljesen ki kellett üríteni. A szerelők, az avionikusok és a kabinbelsős szakemberek eltávolítottak minden belső elemet, panelt, irányító berendezést, gyakorlatilag a csupasz fémvázig visszabontották a gép orr-részét.

Az érintett munkaterületen a festés eltávolítása után kezdődhetett meg a szerkezet bontása, nemcsak a külső burkolatot, hanem az ablakkeret körül minden bekötést és profilt el kellett távolítani, ezután lehetett kiemelni az ablakkeretet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az Aeroplex által közreadott fotókon látható, hogy a keretet és annak környezetében kiterjedt területen a szerkezeti elemeket is el kellett távolítani, a helyükre pedig újak beszerelése történt meg. (Fotók: Aeroplex)

A nyers új ablakkeret szinte furatok nélkül érkezik, ezért ilyenkor a szerkezetjavítóknak kell minden egyes furatot precízen bemérni és kifúrni. A furatok sorjázása után minden alkatrészt be kellett pasztázni.

Ezután abban a sorrendben visszafelé, ahogy a kiszerelés történt, visszakerült az ablakkeret, majd a kötések, profilok, a külső burkolati elemek. Ezt egy alapos felületkezelés és festés követte. Végül a pilótafülke berendezéseit is visszaépítették az ACE szakemberei, szintén abban a sorrendben, ahogy az elején mindent kiszereltek.

„Ismét bizonyítottuk, hogy az Aeroplex szakemberei a legbonyolultabb karbantartási feladatokat is a legmagasabb minőségben képesek végrehajtani, ezzel erősítve az ügyfeleink belénk vetett bizalmát” – mondta el Tóth Norbert, az Aeroplex hangárkarbantartási vezetője.