Jelentős sérülésekkel kapta vissza a poggyásztérben utazó gitárját Snétberger Ferenc a brüsszeli reptéren, a Kossuth-díjas világhírű gitárművész Budapestről utazott zürichi átszállással a belga fővárosba a Swiss és a Lufthansa járataival.

A művész a Papageno portálnak az írta, hogy nem ez az első alkalom, és nem érti, prémium légitársaságok hogyan kezelhetik így hangszereket és egyáltalán a zenészeket. Azt is hozzátette, hogy a fapados járatokon sokkal egyszerűbb külön ülőhelyet vásárolni a hangszernek, amit rendre meg is tesz, míg a világ legnagyobb presztízsű társaságai ezt gyakorlatilag nem teszik lehetővé.

“Egy biciklivel is egyszerűbb repülni, mint egy hangszerrel” – fogalmazott Snétberger. A művésznek végül Peter Buru adta kölcsön a gitárját, hogy megtarthassák a brüsszeli fellépést.

Nem egyedi eset, hogy egy-egy repülőút után összetörve kerülnek vissza a hangszerek a tulajdonosaikhoz, 2009-ben egy amerikai zenekar gitárosának hangszerét törte össze a United légitársaság, amely ráadásul visszautasította az utas panaszát, aztán hosszú huzavona után sem volt hajlandó megtéríteni a kárt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A zenész erre megalkotta az alább is látható dalt és videoklipet United Breaks Guitars címmel, amely a Youtube-on azóta több mint húszmillió megtekintést ért el, de akkoriban hatalmas felhördülést keltett a médiában is. A légitársaság a klip elterjedését követően már szívesen kifizette volna a kár többszörösét is, de a művész nem volt hajlandó eltávolítani a híressé vált videót.

Bízunk benne, hogy Snétberger Ferenc összetört gitárjának ügye rendeződik, ugyanis az Európai Unió jogszabályai szerint ilyen esetekben a légitársaságoknak elháríthatatlan a kártérítési felelőssége, valamint remélhetőleg a cégek tanultak a United korábbi esetéből is.