Száz darab Airbus A320neo családba tartozó gép vásárlásáról állapodott meg a toulouse-i gyártó ész ír Avolon lízingcég – közölte az Airbus az AIRportal.-hu-val.

A közlés szerint a dublini székhelyű társaság 75 darab A320neót és 25 darab A321neót kért az európai gyártótól, ezzel ez lett az Avolon által eddig Airbusokra leadott legnagyobb megrendelés.

A társaság rendelésállománya ezzel tovább hízott, ezeket is beszámolva összesen 284 Airbusra van szerződése, amelyből 240 keskenytörzsű és 44 szélestörzsű. Az A320-as család mellett A330neókra és A350-ekre is adtak már le korábban rendelést, a lízingcégek közül az Avolon rendelkezik a legnagyobb Airbus-megrendeléssel.

Forrás: Airbus

A közlemény nem tartalmazza, de az Airbus honlapján elérhető adatok alapján az üzlet piaci értéke listaáron számolva 11,5 milliárd dollár.

Dómhnal Slattery, az Avolon vezérigazagtója a megrendeléssel kapcsolatban azt hangsúlyozta: szeretnék bebiztosítani helyüket a vezető lízingcégek között, és ebben segítségükre van a keskenytörzsű Airbusokra jelentkező hatalmas igény. Ezt kielégítve rendeltek most száz példányt, egyúttal pedig visszaigazolódnak korábbi számításaik, amelyek a középtávú gépek piacának erős fejlődését vetítették előre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Christian Scherer, az Airbus kereskedelmi vezetője azt mondta, az A320neók időtálló megoldást kínálnak a légitársaságoknak, mivel hatékonyan és megbízhatóan üzemeltethetők. Emellett jelezte, hogy további megrendelésekre is számít az Avolontól.

Guillaume Faury, az Airbus kereskedelmi repülőgépek divíziójának elnöke és Dómhnal Slattery, az Avolon lízingcég vezérigazgatója a TAP első Airbus A330neo repülőgépének átadásán. (Fotó: AIRportal.hu)

A lízingcégek között fiatalnak számító, 2010-ben alapított Avolon több befektetői csoport segítségével jött létre, ezek között van a szingapúri állami befektetési társaság is. A cég szeptember 30-i adatok szerint 890 gépből álló flottával rendelkezett, a már megrendelt, de még át nem vett gépeket is beleszámítva.