A magyar vízirepülés újraindításán dolgozó Aeroexpress kétéltű Cessnája az egyik nemzetközi streamingplatform új filmsorozatában kapott szerepet, ezért Bőnyből Athén térségébe repült.

Az első világháborúban repültek utoljára magyar hidroplánok tengeren, az Aeroexpress amfíbiájának az Athén környéki vizeken végrehajtott leszállása pedig az első ilyen a magyar polgári repülés történetében – olvasható a cég közleményében.

Széchey Márton Airbus-oktatókapitány hajósként számos alkalommal vitorlázott a Adriai-tengeren a tájékoztató szerint, de a Cessna 206-ossal az erős hullámok közötti manőverezés maximális koncentrációt igényelt.

A hosszú átrepülések során és a komplex feladat végrehajtásában két nagy tapasztalattal rendelkező kisgépes pilóta, Farkas Imre és Nikházy Viktor is segítette munkáját.

Forrás: Aeroexpress

Az Aeroexpress márkanév az idén 100 éves, hiszen 1923-ban ezen a néven kezdte meg működését az a légitársaság, amely a Duna Gellérthegy előtti szakaszáról felszállva a Balatonra és Bécsbe szállította az utasokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cégcsoport tavaly kezdte meg működését, amelynek egyik célja, hogy a BASe Airlines Zrt-vel együttműködésben autóval vagy vonattal nehézkesen megközelíthető Kárpát-medencei célállomásokra indítson légijáratokat, másik küldetése pedig, hogy Magyarországon ismét meghonosodjon a vízirepülés.

Utóbbi célból a tavaly megkezdett előkészítő fázisban tesztrepüléseket hajtottak végre a Duna adonyi szakaszán, valamint a Balaton három pontján a Cessna 206 amfíbiával, amely azóta a hazai repülőnapok egyik főszereplője lett és hazai vizeken is rövidesen várható a megjelenése.

Forrás: Aeroexpress