Százhúsz darab Airbus A220-ast adott el a toulouse-i gyártó az Egyesült Államokba: a Jetblue, illetve a cég alapítójának startup cége, a Moxy rendelt be 60-60 darabot az egykor Bombardier C Series nevű regionális gépből.

Az Airbus lapunkhoz eljuttatott közleménye emlékeztet arra, hogy a Jetblue még júliusban írt alá szándéknyilatkozatot 60 darab A220-as megrendeléséről, most ezt alakították megrendeléssé. Az amerikai fapados társaság a nagyobb kapacitású, 300-as verzióból rendelt.

Forrás: Airbus

A tájékoztatás szerint a gépek a már meglévő, az alabamai Mobileban lévő A320-gyártósor mellé felépítendő új összeszerelő üzemben készülnek majd, a létesítmény kivitelezési munkálatai január végén kezdődnek.

A másik vásárló a Moxy projektnévre hallgató amerikai startup vállalkozás, amely a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését. A légitársaság szintén 60 darab A220-300-ast rendelt a toulouse-i társaságtól, ezeket a gépeket is Mobile-ban gyártják majd, bár a leszállítás dátumát egyik esetben sem közölte az Airbus. Ahogy az üzlet listaáron számolt piaci értékét sem, de a 2018-as nyilvános listaár szerint az üzlet 10,9 milliárd dollár értéket képvisel.

Fotó: Airbus

Júliusban, amikor a Jetblue bejelentette gépvásárlási szándékát, a dokumentumokat 60 darabos rendelésről és 60 darabos opcióról írták alá. A két társaságot pedig összeköti az alapítójuk: a Jetblue-t és a Moxy-t is David Neeleman hozta össze.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus közlése szerint a megállapodást még 2018 decemberében aláírták, így a rendelési könyvbe is bekerülhet az üzlet.

Szüksége is van erre az Airbusnak, mivel a megrendelések terén a Boeing a 2018-as “versenyben” a novemberi adatok alapján több száz darabos előnnyel rendelkezik, bár ez a 120 darabos szerződés sem repíti az első helyre az európai gyártót.