Szándéknyilatkozatot írt alá az Airbus S.A.S-szel 110 darab Airbus A321neo típusú repülőgép megvásárlásáról a Wizz Air, versenyeztetési kiválasztási folyamat után. A repülőgépek leszállítása 2019-ben kezdődik meg. A szándéknyilatkozat rendelkezik további 90 darab A321neo típusú repülőgép nem kötött vételi jogáról is.

A321neo látványterv a Wizz Air színeiben. Forrás: Airbus | © AIRportal.hu

A321neo látványterv a Wizz Air színeiben. Forrás: Airbus

Az új repülőgépek egy része a jelenlegi repülőgépeket váltja majd, amikor azok visszakerülnek a lízingbeadókhoz, másik részük pedig a Wizz Air további növekedéséhez biztosítja majd a kapacitás bővítését. A szándéknyilatkozat lehetővé teszi a Wizz Air számára, hogy néhány A321neo repülőgépet A320neo típusúra cseréljen jövőbeli szükségleteinek megfelelően. A megállapodás értelmében a Wizz Air visszavonja 10 darab A320ceo gépcsaládba tartozó repülőgépre leadott megrendelését, amelyek leszállítására 2018 folyamán került volna sor a Wizz Air és az Airbus S.A.S. közötti jelenlegi vételi megállapodás keretein belül.

A jelenlegi listaárak mellett a szándéknyilatkozatban foglalt, megrendelt repülőgépek összértéke meghaladja a 12,5 milliárd dollárt, ugyanakkor a vállalat kedvezményt biztosít a légitársaság számára. A megbízás teljesítése a szándéknyilatkozatban foglalt feltételek a Wizz Air Igazgatótanácsa általi végleges jóváhagyásának, a végleges vételi megállapodás sikeres letárgyalásának, valamint ezt követően a Wizz Air részvényeseinek jóváhagyásának tárgya.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az aláírást követő fotó egy A321neo makettel. Fotó: Airbus | © AIRportal.hu

Az aláírást követő fotó egy A321neo makettel. Fotó: Airbus


„Különböző lehetőségeket vizsgáltunk, de az Airbus tette a legjobb ajánlatot mind a repülőgépek, a költséghatékonyság, támogatás és árak tekintetében, így teljesen logikus döntés volt számunkra, hogy folytassuk hosszú távú kapcsolatunkat a vállalattal, amikor tovább bővítjük piaci elérésünk Európa-szerte és azon túl” – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

„Az új repülőgépekkel még alacsonyabb költségszinttel folytathatjuk működésünket, amelyet a kabintér újításai, a legújabb hajtómű-technológia és a hatékonyságot célzó fejlesztések tesznek lehetővé. Ahogy vállalatunk már korábban is jelezte, izgalmas és vonzó növekedési lehetőségeink vannak Közép- és Kelet-Európában, ahol a GDP növekedés aránya jelentősen meghaladja az érettebb nyugat-európai piacokét, ráadásul ebben a térségben növekszik a légiközlekedés iránti hajlandóság is.

A 110 darab A321neo repülőgépre vonatkozó rendelésünk lehetővé teszi számunkra a hosszú távú, átgondolt növekedés biztosítását és azt is, hogy továbbra is alacsony viteldíjakat kínálhassunk fogyasztóinknak Közép- és Kelet-Európában és azon túl, ezáltal biztosítva az erőteljes növekedést a következő évtizedben is.

Ha véglegesedik, a rendelésünk új Airbus A321neo típusú repülőgépeket tartalmaz Cabin Flex konfigurációval, amely 239 darab, 18 hüvelykes komfort szabványnak megfelelő üléssel rendelkezik. A neo család (neo: new engine option; új hajtómű opció) jelentősen alacsonyabb működési költségeket és üzemanyagfelhasználás-csökkentést biztosít, amely közvetlen hatással van a költségeinkre” – tette hozzá Váradi József.

A Wizz Air 61 Airbus A320 repülőgépet vett át a rendelésben szereplő 112-ből, amelybe beletartozik 27 darab A321 típusú repülőgép is, ezek leszállítása novemberben kezdődik meg. A fennmaradó 41 repülőgép leszállítása, a szándéknyilatkozatban foglaltak szerinti 10 repülőgép megrendelésének törlése után, 2018 derekán folytatódik majd.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!