A kanadai Bombardier Aerospace repülőgépgyár nyilvánosságra hozta a 2013. évi eredményeit, melyből kiderül, hogy a cég összesen 238 repülőgépet adott át megrendelőinek a tavalyi esztendőben, ez 5 példánnyal több a 2012-es adatokhoz képest.

A megrendelések terén viszont kevésbé lehet elégedett a gyártó. Míg az Airbus és a Boeing folyamatosan számolnak be az újabbnál újabb ügyletekről, addig a Bombardiernek 2013-ban az azt megelőző évhez képest 93-mal kevesebb, azaz összesen 388 darab repülőgépet sikerült értékesítenie, mely 20%-os visszaesést jelent.

Az utasszállító repülőgépekre leadott megrendelések eloszlása:
CRJ: 30 darab,
CSeries: 34 darab,
Q400: 17 darab
Összesen: 81 darab

Fontos kiemelni, hogy a kanadai gyár nemcsak utasszállító gépeket szerel össze, hanem magángépeket is, így a megrendelés tovább bontható 307 darab bizjetre és 81 darab nagyobb kategóriájú légijárműre, mint például a Q400-as, vagy a CSeries.

Ily módon itt már mintegy 40%-os visszaesésről lehet beszélni. Utóbbi típus egyébként a gyár legújabb fejlesztése, amelyhez nagy reményeket fűznek, de a gép szolgálatba állítása folyamatosan csúszik a berepülési programban fellépő akadályok miatt.


Guy Hachey, a gyár vezérigazgatója nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy a 2013-as év továbbra is rendkívül sok nehézséget tartogatott a légiipar számára, melyeket véleménye szerint sikeresen vészeltek át. A következő cél az, hogy teljesen kilábaljanak a gödörből és újból fellendítsék a keresletet termékeik iránt. Hozzátette, hogy a problémák ellenére olyan nagy partnerekkel sikerült üzletet kötni mint az Ilyushin Finance Co. (IFC), vagy az Iraqi Airways.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ami a jövőt illeti, a Bombarider szeretne tovább terjeszkedni az egyre növekvő és újra fellendülő nemzetközi piacon, és olyan régiók légifuvarozóitól remélnek megrendeléseket mint Afrika, Kína, Közel-Kelet vagy éppen Oroszország. Hachey hozzátette, hogy a magángépek és az utasszállítók mellett sikerült egy Bombardier 415-ös kétéltűt is eladniuk egy amerikai vásárlónak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!