Sztrájkot hirdetett keddre a frankfurti nemzetközi repülőtéren a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége. A Verdi felhívására csatlakoztak több más légikikötő dolgozói is, így többek közt Münchenben és Hamburgban is munkabeszüntetés lesz.

A legnagyobb németországi repülőtéren súlyos fennakadások lehetnek a biztonsági szolgálatok dolgozóinak január 15-én hajnali 2 órától este 20 óráig tartó sztrájkja miatt.

Még pénteki közleményében a Verdi arra figyelmeztetett az MTI jelentése szerint: nem lehet kizárni, hogy más reptereken is munkabeszüntetést szerveznek.

Ez aztán így is lett, a vasárnap esti legfrissebb információk szerint az érdekképviselet felhívására további hét helyszínen is tiltakozás lesz.

München, Hamburg, Erfurt, Drezda, Lipcse, Bréma és Hannover repülőterein is beszüntetik a munkát a biztonsági dolgozók kedden.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport járatinformációs oldala alapján a Lufthansa mind az öt keddi Budapestről Frankfurtba induló járatát törölték (LH1343, 1335, 1337, 1339, 1341), a Wizz Air járatát (W6 2311) egyelőre nem (2019.01.14. 10:15 állapot).

A két nagyobb légikikötőben, Münchenben 3.30-tól éjfélig, Hamburgban 0 órától éjfélig tartó sztrájkot hirdettek az aero.de szerint. Lipcsében hajnali 4-től este 6-ig, Drezdában 3-tól este 9-ig, Erfurtban 6-tól este 10-ig, Hannoverben és Brémában pedig ugyancsak 24 órás munkabeszüntetés várható az Aerotelegraph cikke alapján.

Mivel a Lufthansa két központjában, Frankfurtban és Münchenben is sztrájk lesz, a légitársaság már bejelentette, hogy értesíti az érintett utasait, átfoglalást kínálva nekik.

Az újabb sztrájkra azért lát szükséget a szakszervezet, mert a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen – BDLS) az utóbbi napok tiltakozó akcióinak hatására sem tett „tárgyalása érdemes ajánlatot” a bérek rendezéséről – tették hozzá.

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a BDLS bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A BDLS szerint a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a munkaadók.

A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken (Tegel, Schönefeld), a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.