Négy héttel eltolta az új CSeries első repülésének dátumát a Bombardier. A csúszás indokául a számítógépes rendszer szoftverfrissítését nevezte meg a kanadai gyár – írja cikkében a Flightglobal internetes hírportál.

A bejelentés felülírja a cég múlt heti közleményét, miszerint a vezetőség még június vége előtt szerette volna, ha a prototípus a levegőbe emelkedik.

A CSeries programban nem ez az első késés. A Bombardier már tavaly novemberben is kénytelen volt egy hat hónapos csúszást elkönyvelni, amely miatt a beszállító cégeket hibáztatta, amelyek a gyár szerint késve szállították a gép megépítéséhez szükséges alkatrészeket.

A felhalmozódott időbeli hátrány ellenére a cég továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az első CSeries repülőgépet 2014 júliusáig átadják a Malmö Aviaton légitársaságnak, mely a típust elsőként állíthatja szolgálatba.

A CSeries szűzfelszállásának következő kitűzött időpontja nagyjából a program 2008-as bejelentésének ötödik évfordulója környékén lehet, amely annyit jelentene, hogy a repülőgép július közepe tájékán emelkedhetne a levegőbe. (A CSeries program 2008. július 13-án került bejelentésre a Farnborough Air Show alkalmával.)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bombardier CSeries prototípusa június 2-i állapota szerint. (Fotó: Alexandre Gouger – Wikimedia)


Az elkövetkezendő hetekben a Bombardier szakemberei a prototípus véglegesítésén dolgoznak, hogy megkezdhessék a gép fedélzeti rendszerének üzembe helyezését. Ezt követően a földi gurulópróbák következnek lassú és nagy sebesség mellett is, majd egy megszakított felszállást is szimulálnak a típus első példányával.

A gépen elvégezendő utolsó simítások mellett a tesztrepülési központ már benyújtott egy kérvényt a kanadai közlekedési minisztériumhoz, amely engedélye elengedhetetlen ahhoz, hogy a prototípus a levegőbe emelkedhessen.

Fontos kérdés, hogy a CSeries első felszállása fellendíti-e, és ha igen mennyiben a gép eladási mutatóit, amelyek még a párizsi Le Bourget légi bemutató alatt sem változtak, így a Bombardier továbbra is 179 darab biztos megrendelést tudhat magáénak a CSeries családra. A vezetőség reményei szerint a szűzfelszállás nagy mérföldkő lesz a gép programjában és bíznak abban, hogy a megrendelések száma még a gép szolgálatba állítása előtt eléri a 300 példányt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!