A nyári menetrend első napjaiban ismét leállás várható németországi reptereken, Frankfurtban hétfőn, míg Münchenben vasárnap és hétfőn sem közlekednek az utas- és az áruszállító járatok.

A frankfurti repülőtér csütörtök délután közölte, hogy a Ver.di szakszervezet sztrájkja miatt március 27-én, hétfőn egész nap komoly fennakadások lesznek a forgalomban, az utasok ne menjenek ki a repülőtérre, a munkabeszüntetés a csatlakozó járatokat is érinti.

A müncheni repülőtér üzemeltetőjének közlése szerint a bajor főváros légikikötőjében a sztrájkok miatt már március 26-án, vasárnap sem közlekednek az utasszállító és a cargo-járatok, csakúgy, mint március 27-én, hétfőn.

Ebben a két napban az utasok ne menjenek ki a repülőtérre, vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságokkal – hívták fel a figyelmet.

Az országos sztrájk vélhetően a kisebb repülőtereken is okoz majd fennakadásokat hétfőn.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Frissítés: A Budapest Airport járatinformációs oldala szerint vasárnap a Lufthansa törölte az összes München és Budapest közötti járatát, hétfőn pedig az összes Münchenből és Frankfurtból a magyar fővárosba közlekedő járatát is.

Emellett a Eurowings az összes Stuttgartból, Kölnből, Hamburgból és Düsseldorfból hétfőn Budapestre érkező és visszaúti járata sem közlekedik hétfőn.

Fotó: AIRportal.hu

Az MTI azt írta, hogy a közlekedés csaknem minden formáját ellehetetlenítő sztrájk várható hétfőn Németországban több szakszervezet közös felhívása szerint.

A szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di és a vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezetének (EVG) közös akciójáról tájékoztató csütörtöki közleményében kiemelték, hogy a március 27-re meghirdetett 24 órás figyelmeztető sztrájk országszerte érinti a távolsági, a térségi és a helyi közlekedést, valamint a repülőtereket, az autópálya-üzemeltető társaságokat, továbbá a vízügyi és hajózási igazgatási szerveket egyaránt. Mint írták, „súlyos késésekkel, sőt a közlekedési szolgáltatások teljes leállásával kell számolni egész Németországban”.

A csaknem kétmilliós tagságú Ver.di 120 ezer dolgozót szólított fel a csatlakozásra, a nagyjából 230 ezer dolgozót összefogó EVG összes tagját sztrájkra hívja.

Az EVG közölte, hogy az ötvennél is több közlekedési vállalattal – köztük a Deutsche Bahn országos vasúttársasággal és számos térségi vasúttársasággal – folytatott tárgyalásaik első fordulója nem hozott eredményt, és a munkaadó megfontolásra méltó ajánlat helyett a dolgozók helyzetét tovább rontó követelésekkel állt elő. Például azzal, hogy a termelékenység növelése érdekében önként mondjanak le az egyik legnagyobb szociális vívmány, a fizetett szabadság egy részéről.

Azonban a közlekedési dolgozók, „akik a világjárvány idején szolidaritásból lemondtak a megfelelő béremelésekről, nem értenek egyet az ilyen magatartással”, és jelentős béremelést tartalmazó ajánlatot várnak el a munkaadói oldaltól – tették hozzá, kiemelve, hogy központi követelésük a havi munkabér általános, 650 eurós emelése.

A Ver.di a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről zajló tárgyalások eredménytelensége miatt februárban elindított sztrájksorozatát folytatja az EVG-vel szervezett újabb tiltakozó akcióval.

A közvetlenül vagy közvetve érintett munkavállalói csoportok közé tartoznak például a repülőtéri tűzoltók, a légiközlekedés rendészeti területén dolgozók és a helyi – tartományi – tulajdonban lévő reptérüzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is.

A ver.di 10,5 százalékos, de legalább 500 eurós béremelést követel. A munkaadói oldal egyelőre 5 százalékos béremelést és 2500 euró egyszeri kifizetést ajánl.