Július 15-16-án sztrájkolnak az ír diszkont légitársaság pilótái, a brüsszeli Charleroi repülőtérről ezeken a napokon nem indulnak járatok.

A munkabeszüntetés oka, hogy a menedzsment úgy döntött, a nyári, nagyobb forgalmú időszakban felülvizsgálja pilótái pihenőidejét. A belga RTBF hírportál szerint a cég vezetése nem reagált a pilóták ultimátumára – számolt be róla az MTI.

A magánszektorbeli alkalmazottak nemzeti szakszervezete (CNE) honlapján közzétett sajtóközleményben az áll, hogy a Ryanair októbertől fel kívánja mondani valamennyi Belgiumban állomásozó pilótája munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződést, annak ellenére, hogy ez törvényellenes.

A CNE szerint aggályos az is, hogy a koronavírus-járvány kitörésének kezdetén a pilóták bérét 20 százalékkal csökkentette a légitársaság, amit annak ellenére se hajlandók visszaállítani, hogy a vállalat ismét hatalmas nyereséget termel. „A vállalat még odáig is elmegy, hogy a jövőbeni kollektív tárgyalások előfeltételéül szabja, hogy a pilóták előbb mondjanak le a vállalat múltbeli mulasztásai miatt indított jogi lépéseikről. Ez egész egyszerűen a munkavállaló alapvető egyéni jogainak lábbal tiprása” – olvasható a sajtóközleményben.

A szakszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a Ryanair nem tartja be azokat a szabályokat, amelyek a Belgiumban működő összes többi légiközlekedési szereplőre vonatkoznak, ez pedig tisztességtelen versenyelőnyt teremt más belga és európai légitársaságokkal szemben is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A munkabeszüntetés csak a Brüsszel-Charleroi repülőtéri bázisról teljesített járatokat érinti, a Budapestről oda közlekedőket nem, mert azokat a budapesti bázis gépei és személyzete (a Buzz leánycég révén) repüli.