Sztrájkolnak az Air France dolgozói, akiket a szakszervezet a hat százalékos béremelésért küldött akcióba. Budapesti járatokat is érint a munkabeszüntetés.

A francia légitársaságnál elég nagy szakadék alakult ki a munkavállalók és a cég vezetése között. A munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezetek ugyanis 6 százalékos béremelést akarnak elérni, a cég vezetése viszont 1 százalékot ajánlott, és azt is két részletben fizetnék ki.

Emiatt az érdekképviseleti szervek sztrájkot hirdettek mára, de az Air France becslése szerint a dolgozók 25 százaléka nem vette csak fel a munkát, ezért arra számít, hogy a járatai többségét el tudja indítani. Előzetesen a tengerentúli járatok felét, ez európaiaknak pedig a negyedét törölték.

A budapesti járatok közül egyelőre a 15 órakor érkező AF1294-es járatot, valamint ennek párját, a 15.55-kor visszainduló 1295-ös járatot törölték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France 2011 óta először javasolt általános fizetésemelést, mivel a megszorító programok miatt nem volt lehetőség béremelésre. Bár a 2017-es 1-1,5 százalékos költségcsökkentést nem sikerült a cégnek elérnie, most mégis béremelést javasoltak. Ezt két lépcsőben fizetnék ki, de ezt a javaslatot a szakszervezetek többsége visszautasította, miután nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

Jean-Marc Janaillac, az Air France-KLM vezérigazagtója szerint a szakszervezetek követelései nem ésszerűek, mivel csak ennek a követelésnek 240 millió eurós többletköltsége van.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!