Új fejlesztési programba fogott az Airbus, amelyben az abszolút nulla közeli hőmérsékletre hűtött szupravezetők alkalmazhatóságát vizsgálja. Ettől jelentős tömegcsökkentést remélnek, ami előremozdíthatja az elektromos meghajtású repülőgépek fejlesztését.

A hagyományos hajtóművekkel felszerelt repülőgépekkel szemben az elektromos típusok fejlesztésénél még hatalmas problémát jelent a rendszerek, és főleg az akkumulátorok tömege, emiatt a legtöbb fejlesztő még csak kisebb méretű típusokban gondolkodik.

Az Airbus szerint az előrelépés egyik módja lehet, ha kriogenikus hőmérsékletű szupravezetőkkel – az abszolút nulla fok, vagyis -273 Celsius közelébe hűtött, elektromos ellenállás nélküli anyagokkal – építik fel hajtásláncot, írja a Flightglobal. Az ASCEND nevű projektet Ludovic Ybanez vezeti, az ütemterv szerint három éven belül kell elkészülnie egy technológiademonstrátornak.

Ebben nem motorok vagy akkumulátorok, csak az energia-átviteli rendszer súlyának csökkentése a cél, de nehézséget jelent a szupravezetőknek szükséges extrém hőmérséklet.

Emiatt eddig csak a Föld körül keringő űrtávcsövekben és speciális orvosi eszközökben alkalmaztak ilyen megoldásokat, de az Airbus által megálmodott elektromos rendszerhez hasonlók még csak laboratóriumi körülmények között léteznek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ybanez szerint, ha sikerrel járnak, akkor átrajzolhatják az elektromos repülésről eddig alkotott képet, és megnyílhat az út erősebb, nagyobb hatékonyságú erőforrások építése felé a nagyobb típusokba.

A kriogenikus hűtőrendszer és a szupravezetős meghajtás elméleti rajza. (Forrás: ASCEND via Flightglobal)

Példaként a folyékony hidrogénes energiatermelést emelte ki, amivel az Airbus már egy ideje kísérletezik. Az egyik vizsgált lehetőség, hogy a -253 Celsius fokos hőmérsékletű cseppfolyós gázt először a szupravezetős rendszer hűtésére használják fel, és amikor kellően felmelegedett, üzemanyagcellába injektálva energiát termelnek belőle – ha sikerül kiküszöbölni a biztonsági kockázatokat.

Ybanez ugyanakkor kiemelte, az sem elképzelhetetlen, hogy a szupravezetőket hagyományos, de ugyancsak alacsony hőmérsékletre hűtött félvezetőkkel ötvözzék, és így a rendszer különböző hőmérsékletű komponensekből épüljön fel. A projekt végén az is kiderülhet, hogy a rendszer nagyobbik részét elvetik, és csak részmegoldásokat visznek tovább.

Az ASCEND-programban megtervezett technológiademonstrátor építését az Airbus UpNext leányvállalata végzi, München melletti E-Aircraft System House központjukban 2023 végére készülhetnek el vele.