Közel 4 és fél év után, a beszerzési összeg negyedéért értékesítette Mexikó a korábbi, alig használt elnöki Boeing 787-8-asát Tádzsikisztánnak.

Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő csütörtökön jelentette be, hogy a tádzsikisztáni kormány mintegy 92 millió dollárnak megfelelő összegért megvásárolta a közép-amerikai ország Boeing 787-es elnöki repülőgépét.

López Obrador a 2018. december 1-jei hivatalba lépése után közölte, hogy nem használja az elődje által belső kialakítással együtt 370 millió dollárért beszerzett Dreamlinert, hanem utazásaihoz kereskedelmi járatokat használ.

A mindössze 80 fő szállítására berendezett, luxus fedélzettel és elnöki lakosztállyal felszerelt Boeing 787-8 Dreamlinert azóta próbálta értékesíteni az ország, de eddig nem akadt rá vevő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban az is felmerült, hogy a Boeing 787-es repülőgépet átadják egy hadsereg által irányított vállalatnak, hogy kereskedelmi repülőgépként használják, de tombolán is ki akarták sorsolni, vagy orvosi eszközökre cserélték volna.

A repülőgép eladása azért is volt nehézkes, mert ez egy korai gyártású – a 6-os sorozatszámú, MSN 40695-ös – 787-8-as, eredetileg a gyártó tesztflottájának egyik tagja volt N787ZA lajstromjellel, ezek a példányok pedig még nehezebbek voltak a sorozatgyártottaknál, így az üzemanyag-fogyasztásuk is magasabb.

A kabinberendezés visszaalakítása pedig túl drága és nagy pazarlás lett volna a hivatalos közlések szerint. A gép egyébként eddig nagyon keveset repült, viszont a Dreamliner parkolása és tárolása is rengeteg adófizetői pénzt felemésztett az évek során.

„A repülőgép eladásából származó pénzből két kórházat fogunk építeni” – mondta az elnök az értékesítés bejelentésekor.