Adóoptimalizáláson kapta egy adóellenőr az indiai Jet Airwayst, a cég a valós költségeinél jóval többet vezetett be a könyvekbe, a gyanú szerint azért, hogy kisebb nyereségadót kelljen fizetnie.

Az indiai Asia News International (ANI) híre szerint az állami adóellenőrzési hivatal szakembere egy hivatalos vizsgálat során fedezte fel, hogy a mumbai légitársaság a valósnál jóval nagyobb összegeket rögzített a könyvelésében költségelemként. Ennek oka pedig az volt, hogy a cég eredménye jóval rosszabb legyen a valósnál, és így kisebb nyereségadót és egyéb közterhet kelljen fizetni, a pénzt pedig nyomtalanul ki lehessen venni a cégből.

Az ügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, bizonyítékaik vannak arról, hogy a légitársaság túlárazta a kiadásait, hogy csökkentsék a jövedelmezőséget. A vizsgálat azonban tovább folytatódik, hogy meggyőződjenek arról, direkt meghamisításról van-e szó.

Fotó: AIRportal.hu

A Jet Airwys a hírre reagálva azt közölte az ANI-vel, hogy mindenben együttműködnek a vizsgálatot folytató adóhatósággal, annak minden megkeresésére válaszolt és válaszolni fog.

Az indiai lapok augusztusban írták meg, hogy a Jet Airways, az ország egyik legnagyobb, magánkézben lévő légitársasága súlyos veszteségeket halmozott fel és 60 napnyi működésre elengedő készpénze van, ha addig nem történik semmi, akkor le kell állítani a légitársaságot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég több héttel elhalasztotta negyedéves pénzügyi beszámolóját is, amelyet végül szeptemberben tett közzé. E szerint a társaság adózott eredménye az első negyedévben 188 millió dollár veszteséget mutatott, miközben egy évvel ezelőtt még szolid, 7,5 millió dolláros nyereséget tudtak elkönyvelni. Az előző negyedév is katasztrofálisra sikerült, akkor 148 millió dollár veszteséget repkedett össze India egyik legnagyobb légitársasága.