Nem sikerült túl jól az Air India Express IX 611-es járatát teljesítő repülőgépének felszállása Indiában: a Boeing 737-800-as nem tudott megfelelően elemelkedni a felszálláskor, elsodorta a pálya végén elhelyezett ILS antennákat, egy téglafalat, a pilóták ezek után pedig még utazómagasságra emelkedtek és le akarták repülni a járatot.

A VT-AYD lajstromjelű Boeing 737-800-as a Tiruchirappalli International Airportról tartott Dubajba, de a repülőtér 27-es futópályájáról helyi idő szerint 01:18-kor végrehajtott felszállás során a repülőgép nem tudott megfelelően elemelkedni a pályáról.

A Boeing 737-es az aviation-safety.net beszámolója és a Twitteren fellelhető képek szerint elsodorta a futópálya végén elhelyezett műszeres leszállítóberendezés (ILS localizer) antennáinak egy részét, pályafényeket, valamint feltehetően a repülőtér kerítéseként szolgáló téglafalat is lebontotta egy szakaszon.

A repülőgépben az ütközés miatt komoly károk keletkeztek, ennek ellenére a személyzet először úgy döntött, hogy folytatja a repülést Dubaj felé és (FL360) utazómagasságra emelkedett.

Később a pilóták már a tenger felett úgy döntöttek (vagy szóltak nekik), hogy mégis megszakítják az utat és kitérő reptéren, Mumbai-ban szállnak le. A repülőgép végül biztonságban leszállt 05:38-kor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A leszállást követő vizsgálatok során a repülőgép törzsének alsó részén és a vízszintes vezérsíkon is elég komoly sérüléseket fedeztek fel.