Májusban várja a gyártótól a Norwegian az első Boeing 737 MAX 8-asát, így az típus bevezető légitársasága tényleg ők lesznek, nem pedig a Southwest – jelentette ki a norvég fapados szóvivője. Az új generációs gépekkel a transzatlanti piac másodlagos reptereit kötnék össze. A korábban első üzemeltetőnek megnevezett Southwest csak októberben tervezi üzembe állítani a típust, így pedig valóban lehetséges, hogy elesnek e címtől.

A Norwegian lesz az első légitársaság, amely átveszi a Boeing 737 MAX 8-ast, és az első olyan cég, amely szolgálatba állítja a típust – mondta a CNN hírtelevíziónak a norvég fapados egyik szóvivője az aero.de portál beszámolója szerint.

Úgy tűnik, eldőlt, hogy nem a Southwest lesz a 737 MAX indító légitársasága (Grafika: Boeing) | © AIRportal.hu

Úgy tűnik, eldőlt, hogy nem a Southwest lesz a 737 MAX indító légitársasága (Grafika: Boeing)

Amint arról az AIRportal.hu is már többször beszámolt, az új generációs Boeing-keskenytörzsűvel a Norwegian az úgynevezett vékony transzatlanti útvonalakon indítana járatot.

Vélhetően írországi és nagy-britanniai városokból a Boston környéki Providence-be és a New York City vonzáskörzetében lévő Newburgh-be nyit majd járatokat a cég, az idén nyáron, amely városok repterein néhány 737 MAX-ot állomásoztatna is.

A tervek szerint májusban kapja meg az első példányt a típusból a Norwegian, amely nem sokkal később, júniusban vagy júliusban forgalomba is állítja a tervek szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ebben az évben hat példányt vennének át a MAX 8-asokból, a típusra egyébként száznyolc végleges megrendeléssel és 92 opcióval rendelkeznek a norvégok.

Korábban az új Boeing-gép indító légitársaságakén az amerikai fapados óriást, a Southwest Airlinest nevezték meg, ám a cég most azt közölte a flightglobal.com portál szerint, hogy csak júliusban veszik át az első MAX 8-ast. Menetrend szerinti forgalomba pedig majd október elseje után állítják, miután elbúcsúztatták a 737 Classic (-300-as és -500-as típusváltozatú) gépeiket.

Így bár azt közölték, hogy továbbra is ők lesznek a bevezető légitársaság, ha a Norwegian tényleg elindítja a nyáron a maga járatait, ez a cím a norvég fapadosé. A portál emlékeztet arra, hogy a Southwest, a Norwegian és a Lion Air is májusban veheti át az első példányokat a típusból, az adatbázisok szerint.

Az új generációs típuscsalád első tagjának repülési tesztjei a múlt év végén befejeződtek, jelenleg még további próbákat végeznek, a típusbizonyítványt az idei első negyedévben tervezi megszerezni a Boeing.

Grafika a norvég fapados 737 MAX-típusáról (Forrás: Boeing) | © AIRportal.hu

Grafika a norvég fapados 737 MAX-típusáról (Forrás: Boeing)