Légitársaságonként különbözhet a kézipoggyász engedélyezett mérete, gyakran fejtörést okozva az utazónak, az Iberia más cégekhez hasonlóan immár a mobilalkalmazásával segít ebben. A spanyol fuvarozó az applikációján keresztül azonnal választ ad arra, hogy megfelelő méretű-e a csomagunk. De vajon működik is a funkció?

Új elemmel bővült az Iberia alkalmazása: az utasok ezentúl a telefon kamerájának igénybevételével ellenőrizhetik, hogy kézipoggyászuk belefér-e az engedélyezett méretbe. Egy gyors szkennelés után az applikáció azonnal választ ad arra, hogy a bőrönd felvihető-e a fedélzetre vagy szükséges lesz feladni. A funkciót a kiterjesztett valóság (augmented reality) segítségével fejlesztették ki, de egyelőre csak Apple iOs-eszközökön működik.

Az applikáció hasznos funkcióval bővült, azonban nem mér mindig pontosan (forrás: Iberia)

A szkennelés helyes kivitelezéséhez fontos a jó megvilágítás, valamint az is, hogy a bőröndöt ne tegyük közvetlenül egyéb tárgyak mellé.

A mérés során apró fehér repülők jelzik a kamerán, hogy a bőrönd mely részeit mértük le, és ez alapján kell mozgatni a kamerát, hogy minden szükséges részt lefedjen. Fontos, hogy a bőrönd felső részéhez tartsuk a kamerát.

Tettünk is egy próbát az új funkcióval: azt a kézipoggyászt mértük le, amellyel az Egyesült Államokba utaztunk az Iberia járatain, tehát a bőrönd, már “levizsgázott” mint kézipoggyász. (Az utazásról készült beszámolónk itt olvasható).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az applikáció hat alkalommal hat különböző méretet mért. Első két alkalommal túlméretezettnek titulálta a bőröndöt, 93x34x18 cm-nek mérve azt, mert nem csak a bőrönd felső részéhez tartottuk a kamerát, tehát erre kiemelten figyelni kell.

A következő négy mérés során már a fedélzetre felvihető kategóriába lett sorolva poggyászunk, azonban kétszer sem lett ugyanannyi a mérete: volt a bőrönd 58x32x30 cm és 56x27x6 cm is, amelyek között a különbség nem is kicsi.

Első alkalommal nagyot tévedett az applikáció a rossz kameratartás miatt, de később már a fedélzetre felvihetőnek titulálta a standard kézipoggyász méretű bőröndünket

Egy ilyen funkció rendkívül hasznos lehet, amennyiben mindig 100%-os pontossággal méri le a bőröndöt, így viszont akár össze is zavarhatja a bizonytalan utast. A legbiztosabb megoldásnak még mindig a mérőszalag használata tűnik.