LOT Polish Airlines SA néven új vállalatot hozott létre a lengyel légitársaság állami tulajdonosa. A nemzetközi járatok újraindulását június végére halasztották, a szakszervezetek demonstrációra készülnek, a budapesti bázis feléledéséről egyelőre nincs hír.

A lengyel állami légiközlekedési holding (Polska Grupa Lotnicza – PGL) május 29-én egy új vállalatot jegyeztetett be a cégnyilvántartásba LOT Polish Airlines SA néven – vette észre a lengyel Pasazer.com szakportál.

Az új cég száz százalékban az állami PGL tulajdonában van, a fő tevékenységi köre pedig a légi személyszállítás.

A LOT lengyel légitársaság a csoport részeként jelenleg a Polskie Linie Lotnicze LOT SA nevű cégben működik.

Az új vállalkozás neve tehát megegyezik a légitársaság angol elnevezésével, a portál spekulációja szerint e titokzatos LOT-klón megalapításával a lengyel nemzeti légitársaság kontrollált csődjére készülhet az állami holding, ám ezt a PGL kissé dodonai nyilatkozatában igyekezett cáfolni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Michal Czernicki, a légitársaság szóvivője lapunk megkeresésére azt közölte, hogy a LOT Polish Airlines SA néven létrejött leánycégnek a csoporton belüli működés szervezésében lesz szerepe, és nem tudni a LOT állítólagos csődjéről szóló spekulációkról, de ha vannak is ilyenek, azok nem megalapozottak.

Fotó: AIRportal.hu

A portál egy másik cikke szerint az ügyben jóval több a kérdés, mint a válasz. Eszmefuttatásuk szerint a lengyel légitársaság állami tulajdonosa a lépéssel az Alitalia vagy a Brussels Airlines átszervezéséhez hasonló modell végrehajtását készítheti elő.

Egy ilyen eljárásban az adósságokat és kötelezettségeket felhalmozó légitársaság csődöt jelent, a működést egyik napról a másikra pedig az előzőleg létrehozott új, “tiszta” cégbe szervezik át.

A lengyel légitársaságot sokkal rosszabb pénzügyi helyzetben érte a világjárvány okozta válság, mint a versenytársakat, a vállalat nem rendelkezett pénzügyi tartalékokkal.

A járvány miatti leállás következtében a LOT jegybevételei gyakorlatilag megszűntek, ugyanakkor a döntően lízingelt flotta miatt magasak a fix költségek. Az újraindulást követő időszakban a veszteségek tovább növekedhetnek, mivel a repülőgépek eleinte minden bizonnyal kisebb töltöttséggel fognak közlekedni.

Az elmúlt hetekben a LOT néhány belföldi járata ugyan újraindult, de a nemzetközi hálózat eredetileg június 15-re tervezett, majd 19-re halasztott fokozatos újraindítását az elmúlt napokban június végére ütemezte át a légitársaság.

A budapesti járatok és a ferihegyi bázis újraindulásáról továbbra sincs hír.

A portál emlékeztet arra is, hogy a lengyel légitársaság 2012-ben kapott állami segélyt, azaz még nem telt le az a tíz éves idő, amíg az Európai Unió szabályai szerint nem nyújtható számára újabb állami támogatás, bár azt is megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány kapcsán az EU eddig egyetlen állami támogatást sem akadályozott meg.

Mindeközben a Rynek Lotniczy lengyel portál arról számolt be, hogy a LOT munkavállalóit képviselő szakszervezetek június 10-re, szerdára demonstrációt szerveznek a légitársaság varsói irodaháza elé.

Az érdekképviseletek szerint a menedzsment a járvány okozta válsághelyzetet akarja kihasználni arra, hogy lenyomja a munkavállalók torkán a bérek és munkaidők csökkentését, így rosszabb feltételeket kínálna a teljes munkaidőben dolgozóknak. Úgy látják, a másik cél pedig az, hogy minél több embert egyéni vállalkozóként foglalkoztasson a légitársaság. A LOT a budapesti bázison dolgozó magyar személyzetet is így alkalmazza.

A légitársaság szóvivője a lapnak azt nyilatkozta, hogy mintegy kétezer légiutaskísérőjükkel és pilótájukkal sikerült megállapodásra jutni a bérekről, csak egy kisebb csoport nem írta alá a megállapodást. Hozzátette a cégnek racionalizálnia kell a költségeit annak érdekében, hogy felelősen tudjon állami segítségért folyamodni. A fizetések csökkentése mellett a légitársaság az érintett lízingcégekkel is tárgyalásokat folytat, hogy csökkentsék a fix költségeket.

A menedzsment egy olyan működési és pénzügyi struktúrán dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy a cég állami segítség eszközéhez nyúljon.

Készülve a járatok újraindulására a légitársaság közzétette az egészségügyi óvintézkedéseit bemutató videóját:

Fly Safe Fly LOT

In order for our passengers to travel safely and peacefully, we have introduced procedures related to the #FlySafeFlyLOT procedure on board aircrafts and at the airports. Through, among others, checking in online earlier, wearing masks at the airport and throughout the entire flight, and keeping the right distance, we can fly smoothly and safely! ✈️#GetALOTofInformation about the procedures!

Közzétette: LOT Polish Airlines – 2020. június 9., kedd