Mexicana de Aviación néven, az ország hadseregének irányítása alatt szeptemberben indul újra a 13 éve csődbe ment mexikói légitársaság.

A cég tíz lízingelt Boeing 737-800-as repülőgépből álló flottával rendelkezik majd, amelyből az első példány szeptember végén érkezik, további hét pedig október végéig – közölte a mexikói kormány.

A repülőgépek a zöld, fehér és piros nemzeti színeket viselik majd.

A 2005-ös privatizáció majd az azt követő arculatváltás előtt használt, klasszikus logó is visszaköszön a festésben.

Az újjáélesztett légitársaság a vasutat, a turizmust és a bűnüldözést is irányító hadsereg üzemeltetésében lesz, az induláshoz a kormány 235 millió dollár értékű beruházást hajt végre, amely fedezi egyebek mellett a bérleti és karbantartási díjakat.

A kormány jelenleg 20 útvonal üzemeltetését tervezi Mexikó legnagyobb és közepes méretű városai, valamint népszerű turisztikai célpontjai között, a repülőjegyek értékesítése a közeljövőben indul, a közlés szerint az árak mintegy 20 százalékkal kedvezőbbek lesznek a versenytársakénál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A márkanév megvásárlásával egyébként a cég 2010-es leállása utáni csőd következtében állását veszítő több ezer korábbi dolgozó jutott kártérítéshez. Az 1921-ben alapított Mexicana az ország legöregebb légitársasága volt, a világon pedig a negyedik legrégebbi.

Az ország nemzeti légitársasága, az Aeromexico 2022 márciusában lépett ki a 2020 nyarán kezdeményezett Chapter 11 csődvédelmi eljárás alól, a szerkezetátalakítási program során átstrukturálta adósságait, útvonalhálózatát és flottáját is.