Pontosan tíz éve, 2009. január 15-én történt a US Airways Airbus A320-asának balesete New Yorkban, a „csoda a Hudson folyón”. A repülőgép nem sokkal a felszállást követően madárrajjal ütközött, mindkét hajtóműve leállt, így a pilóták irányított vízre szállást hajtottak végre. A világhírűvé vált, bravúros művelet révén mindenki túlélte a balesetet.

Az N106US lajstromjelű, Airbus A320-214 repülőgép 150 utassal és 5 fős személyzettel teljesítette volna a légitársaság 1549-es számú járatát a New York-i La Guardia repülőtérről Charlotte érintésével Seattle-be.

A repülőgép a felszállást követően 2818 láb (859 méter) magasságon, alig több mint hét kilométerre a repülőtértől nagytestű madarakkal ütközött. Ennek következtében az A320-as mindkét hajtóműve komoly sérüléseket szenvedett és leállt.

A járat pilótái, Chesley Sullenberger kapitány és Jeffrey Skiles első tiszt, miután nem tudták egyik hajtóművet sem újraindítani, valamint felismerték, hogy a közelben lévő egyik repteret sem érnék el, Sullenberger kapitány döntése értelmében irányított vízreszállást hajtottak végre a Hudson folyón.

A leszállás bravúrosan sikerült, a repülőgép sárkányszerkezete egyben maradt, a fedélzeten tartózkodó mind a 155 ember túlélte a balesetet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ha érdekelnek a repüléssel kapcsolatos friss hírek,
kövess minket a Facebookon!

Az incidens során öten súlyosan, 95-en könnyebben sérültek meg. A fedélzetről a vészkijáratokon át a vízen lebegő repülőgép szárnyaira menekültek az utasok, onnan pedig a segítségükre siető hajók, csónakok és kompok mentették ki őket.

A repülőgép később elsüllyedt, de néhány nappal az eseményt követően kiemelték a folyóból, ma egy múzeumban tekinthető meg. A hudsoni csodáról később film is készült, amelyben Tom Hanks játszotta Sullenberger kapitányt.

Az eset azért is vált világhírűvé, mert biztonsági kamerák megörökítették a leszállás folyamatát, majd tévéstábok és szemtanúk az utasok mentését.

Dokumentumfilm az eseményről

Rádióforgalmazás

Korabeli tudósítás

Így emlékezett Sully kapitány 10 év távlatából az ABC Newsnak adott exkluzív nyilatkozatában