Tíz éves mélypontra süllyedt az Emirates adózott eredménye, miután a 2018-as pénzügyi évre 237 millió dollár nyereséget jelentettek, 68 százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban.

Az Emirates honlapján közölt eredménykimutatás szerint a légitársaság árbevétele 6 százalékkal 26,4 milliárd dollárra emelkedett, de a költségek jelentős mértékben emelkedhettek, mert az üzemi eredmény már 35,2 százalékos mínuszban volt a március 31-ével végződött, 2018-as pénzügyi évben az egy évvel korábbihoz képest. A társaság a költségeiről nem jelentetett meg pontos kimutatást a beszámolóban.

Az üzemi szintű eredmény 707 millió dollárt tett ki, az adózott eredmény pedig 68,8 százalékos mélyrepülést hajtott végre és 237 millió dollár volt az év végén.

Az Emirates a pénzügyi év során 58,6 millió utast szállított, amely mindössze 0,2 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest, a járatok töltöttsége 0,7 százalékponttal 76,8 százalékra csökkent, amely nagyjából 5-8 százalékponttal alacsonyabb, mint az európai átlag.

Fotó: AIRportal.hu

Az Emirates összefoglalójában azt írta, rosszabb pénzügyi teljesítményük hátterében elsősorban a kerozin árának 22 százalékos növekedése, az egyre jobban kiéleződő verseny és a negatív árfolyamhatások állnak. Kiemelték ugyanakkor, hogy a társaság továbbra is nyereséges, egymás után 31. éve nem termelődött veszteség az Emirates-nél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A társaság elemzésében kiemelte még a flydubai-jal kötött kereskedelmi megállapodás sikerét is. Adataik szerint az elmúlt évben 3,4 millióan utaztak 84 célállomásra a codeshare-járatokon, idén pedig további bővülésre lehet számítani, mivel tovább bővítik a közös hálózatot.