Pontosan 15 éve, 2009. január 15-én történt a US Airways Airbus A320-asának balesete New Yorkban, amikor madárrajjal ütközve mindkét hajtóműve leállt, és a pilóták bravúros, irányított vízre szállást hajtottak végre.

Az N106US lajstromjelű, Airbus A320-214 repülőgép 150 utassal és 5 fős személyzettel teljesítette volna a légitársaság US 1549-es számú járatát a New York-i La Guardia repülőtérről Charlotte érintésével Seattle-be.

A repülés útvonala.

A repülőgép a felszállást követően 2818 láb (859 méter) magasságon, alig több mint hét kilométerre a repülőtértől nagytestű madarakkal ütközött. Ennek következtében az A320-as mindkét hajtóműve sérüléseket szenvedett.

A járat pilótái, Chesley Sullenberger kapitány és Jeffrey Skiles első tiszt az ütközést és a hajtóművek teljesítményének visszaesését követően azonnal elindították a repülőgép segédhajtóművét, bár ez az ilyen esetekre szóló ellenőrzőlistákon csak későbbi feladatként szerepel. Ennek köszönhetően az A320-as összes rendszere mindvégig teljesen működőképes maradt.

Miután nem tudták egyik hajtóművet sem újraindítani, valamint felismerték, hogy a közelben lévő egyik repteret sem érnék el, Sullenberger kapitány döntése értelmében irányított vízre szállást hajtottak végre a Hudson folyón.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vízre szállás bravúrosan sikerült, a repülőgép sárkányszerkezete egyben maradt, a fedélzeten tartózkodó mind a 155 ember túlélte a balesetet.

Az esemény során öten súlyosan, 95-en könnyebben sérültek meg. A fedélzetről a vészkijáratokon át a vízen lebegő repülőgép szárnyaira menekültek az utasok, onnan pedig a segítségükre siető hajók, csónakok és kompok mentették ki őket.

A repülőgép később elsüllyedt, de néhány nappal az eseményt követően kiemelték a folyóból, ma egy múzeumban tekinthető meg. A hudsoni csodáról később film is készült, amelyben Tom Hanks játszotta Sullenberger kapitányt.

Az eset azért is vált világhírűvé, mert biztonsági kamerák megörökítették a leszállás folyamatát, majd tévéstábok és szemtanúk az utasok mentését.

A szerencsésen végződött esemény tanulságai alapján számos intézkedés és ajánlás született, amelyeknek köszönhetően még biztonságosabbá vált a légiközlekedés.

Dokumentumfilm az eseményről

Rádióforgalmazás

Korabeli tudósítás

Így emlékezett Sully kapitány 10 év távlatából az ABC Newsnak adott exkluzív nyilatkozatában