A koronavírus-járvány miatt – amint arról már a hónap közben is beszámoltunk –, több mint 99 százalékkal esett vissza a Budapest Airport utasforgalma áprilisban a tavalyi azonos hónaphoz viszonyítva. Az áruforgalom 6,9 százalékos, a gépmozgások száma 88,7 százalékos csökkenéssel zárta az év negyedik hónapját.

A budapesti repülőtéren áprilisban mindössze 9 870 utast regisztráltak, ez 99,3 százalékos visszaesés a tavalyi év negyedik hónapjához képest, és csaknem 1 millió 330 ezer utassal kevesebbet jelent.

Tavaly áprilisban közel 45 000 utast kezelt átlagosan egy nap alatt a repülőtér, most egész hónapban összesen nem érte el az utasok száma a tízezret.

Forrás: Budapest Airport

A gépmozgások, azaz a le- és felszállások száma 1 129 volt az év negyedik hónapjában, ez 88,7 százalékkal, 8 905-tel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

A leginkább a cargo-charter járatokkal Magyarországra érkező egészségügyi védőeszköz szállítmányok miatt élénk cargoforgalom ellenére a tonnában mért áruforgalom csökkenést mutat a repülőtéren az előző évhez képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez 10 264 tonna volt a múlt hónapban, 762 tonnával, 6,9 %-kal kevesebb mint tavaly áprilisban. A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Forrás: Budapest Airport

A koronavírus miatti járattörlések februárban javarészt még csak a kínai járatokat érintették, így akkor még folytatódott a növekedés a budapesti repülőtéren. Ezen, szezonálisan leggyengébb hónapban még 1,1 millió utast regisztrált a repülőtér, amely 14,5 százalékos növekedést jelentett a tavalyi év azonos időszakához képest. Márciusban már az utasforgalom csaknem hatvan százalékkal, a Malév-csőd utáni hónap utasforgalmi szintje alá csökkent az előző évihez viszonyítva.

A 2020-as évre legutóbbi közlése szerint hétmillió utas elvesztésével számol az idei évben a Budapest Airport, az előrejelzett 17 helyett mintegy 10 millió utassal számol idén az üzemeltető, becslése szerint a forgalom 2022-ben sem érheti el a válság előtti szintet.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, amely 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Az utasok száma tavaly több mint 1,3 millióval haladta meg a 2018-ast.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó adatbázisokat használtuk.