A koronavírus-járvány miatti járattörlések ellenére februárban is folytatódott a növekedés a budapesti repülőtéren: a kezelt utasok száma 14,5 százalékkal, a fel- és leszállások száma 12,5 százalékkal, az áruforgalom pedig 1,7 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos hónapját.

Mintegy 1,11 millió érkező és induló utas haladt át a ferihegyi terminálokon 2020 februárjában, ez 14,5 százalékkal, nagyjából 140 ezer utassal haladja meg a tavalyi év második hónapjában mért adatot.

Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

A gépmozgások, azaz a le- és felszállások száma 8 901 volt az év második hónapjában, ez 12,5 százalékkal, közel ezerrel haladja meg a 2019 februárjában mért adatot.

A repülőtéren áthaladó áruforgalom 10 006 tonna volt a múlt hónapban, ez 172 tonnával haladta meg a tavaly februárit. A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Február az év leggyengébb hónapja az utasforgalom és a gépmozgások számának tekintetében is, tavaly a február volt az egyetlen hónap, amikor egymillió alatt maradt az utasok száma (971 ezer). Érdemes hozzátenni, hogy idén 29 napos volt a február.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A koronavírus-járvány miatti járattörlések és utasszám-visszaesés márciusban éreztetik drasztikusan a hatásukat.

A kínai járatok ritkítása, törlése már február első felében, illetve a hónap közepén kezdődött, az Európán belüli és diszkont forgalomban azonban csak február végétől, március elejétől kezdték megnyirbálni kapacitásaikat a légitársaságok.

Amint megírtuk, a LOT április 8-ig felfüggesztette a szöuli járatokat, a Wizz Air és a Ryanair az észak-olaszországi koronavírus-helyzet, valamint az ott elrendelt vesztegzár és a magyar kormány döntése értelmében március 9-től egyáltalán nem repül a régióba. Ez a Budapest Airport adatai szerint heti 27 oda-vissza járat kiesését jelenti.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a járvány terjedése miatt a Lufthansa-csoport is hatalmas mértékben csökkenti kapacitásait. A hétvégén közzétett menetrend-frissítésekből kiderült, hogy ez budapesti járatokat is érint.

Március hónapban kevesebbszer közlekednek Budapestre az Austrian Airlines (Bécs), a Brussels Airlines (Brüsszel), a Eurowings (Düsseldorf, Köln, Stuttgart), a Lufthansa (Frankfurt és München), valamint a Swiss (Zürich) járatai is. A Lufthansa-csoport járattörlései miatt – időszaktól függően – heti 20-30 közötti járat esik ki a budapesti repülőtér forgalmából a Routes Online menetrendi adatai szerint.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, amely 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Az utasok száma tavaly több mint 1,3 millióval haladta meg a 2018-ast.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó adatbázisokat használtuk.